open-navfaktor-logo
search
Prvi susret
Gradonačelnici Mostara i Sarajeva dogovorili aktivniju saradnju
Gradonačelnik Mostara Mario Kordić sastao se danas sa sarajevskom gradonačelnicom Benjaminom Karić. Sastanku u Gradskoj vijećnici Mostara prisustvovali su i direktori turističkih zajednica Hercegovačko-neretvanskog i Kantona Sarajevo. Karić je govoreći o odnosima dva grada kazala kako Sarajevo voli Mostar i kako glavni grad Bosne i Hercegovine ostaje uvijek otvoren za sve bh. državljane.
05.05.2021. u 16:43
get url
text

- Šaljemo danas poruku zajedništva. Ne rušimo prepreke. To je nešto fiktivno, između nas nema barijera. Moramo gledati prema naprijed. Moramo gledati u budućnost. U srcima nas Sarajlija je grad Mostar, a pretpostavljam i da je u srcima Mostaraca grad Sarajevo. Naša dalja saradnja mora biti okrenuta ka razvoju turizma, a do kraja sam uvjerena da će ona u budućnosti biti jako dobra. Danas smo razgovarali između ostalog i kako napraviti najbolji suvenir ili kako na najbolji način predstaviti turističku ponudu bh. gradova, odnosno kako se u najboljem svjetlu predstaviti u Evropi i svijetu. Dogovorena je aktivnija saradnja Sarajeva i Mostara - naglasila je gradonačelnica Sarajeva.

Oduševljenje nakon sastanka nije krio ni prvi čovjek Mostara Kordić, kazavši da je danas počašćen dolaskom gradonačelnice Sarajeva.

- Imali smo lijep razgovor i posebno mi je drago smo na istoj liniji. Mladi smo gradonačelnici bez političkog iskustva, ali sa velikom voljom i energijom da u našim sredinama pomaknemo stvari prema naprijed - rekao je Kordić.

Poseban naglasak stavljen je na razvoj turizma u Sarajevu i Mostaru.

- Turizam nam se učinio bitnim prije svega zbog nesretne prošle godine i stradanja ove privredne grane. Sa turističkim radnicima danas smo razmijenili mišljenja, i ostali za apsolutnu saradnju dva grada koji bi trebali biti generatori turističke potrošnje i turizma kao takvog u regionu. I u Mostar, kao i u Sarajevo gosti dolaze kao na turistička odredišta, ali se zadržavaju relativno kratko. To je neopravdano i nedopustivo. Mi ćemo raditi na tome da naši gradovi postanu turističke destinacije na kojima će ljudi duže vrijeme boraviti, uživajući u ovoj našoj prelijepoj državi. Nadam se i brzom uzvratnom susretu u Sarajevu - dodao je Kordić.

Direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda rekao je da turizam mora biti generator razvoja dva grada, te ukazao na važnost strategije razvoja turizma po završetku pandemije.

- Moramo pratiti trendove razvoja drugih evropskih gradova. Moramo pomoći i obrtnicima. Mi u Sarajevu trebamo slijediti dobre primjere Mostara. Šetnica na Fortici promijenila je turističku sliku ovog grada. Statistika nažalost nije na strani turizma - istakao je Magoda.

Zadovoljstvo ishodom sastanka nije krio ni direktor Turističke zajednice HNK-a Andrija Krešić.

- Danas smo prvi put sjeli i razgovarali u ovom sastavu i na ovu temu. To je prvi sastanak ove vrste za dvije decenije otkako sam na čelu Turističke zajednice HNK-a. Ovo je nadam se samo početak dobre saradnje. Prošle godine gostiju nije bilo, a prognoze za ovu su nešto povoljnije - kazao je Krešić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.