open-navfaktor-logo
search
Mostar
Gradonačelnik Bešlić sa mještanima obišao deponiju
Veoma je važna komunikacija sa lokalnim vlastima te ukazivanje problema, koje će Grad Mostar u okviru svojih mogućnosti pokušati riješiti, kazao je Bešlić
24.06.2019. u 16:03
get url
text

Gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić zajedno sa saradnicima sastao se danas sa predstavnicima mještana u blizini deponije, kojom gospodari JP Deponija Mostar.

-Kako sam obećao predstavnicima mještana, došao sam kako bismo potvrdili saradnju te zajedničkim naporom pokušali otkloniti postojeće probleme - naglasio je Bešlić. Sudionici današnjeg sastanka složili su se da je ovu suradnju potrebno još dublje intenzivirati. Prema riječima Bešlića, između ovih dviju strana postoji veliko međusobno poštovanje i spremnost na zajednički rad. Tokom sastanka sudionici su posjetili područje JP Deponije d.o.o. Mostar te potoka Sušice.

-Veoma je važna komunikacija sa lokalnim vlastima te ukazivanje problema, koje će Grad Mostar u okviru svojih mogućnosti pokušati riješiti - kazao je Bešlić.

Naglašeno je da Grad Mostar nije u mogućnosti riješiti sve probleme te da je poslana Inicijativa Vladi FBiH te Federalnoj upravi za inspekcijske poslove koji bi se trebali uključiti u rješavanje ovih problema.

Ljubo Bešlić, Uborak

Podsjetimo, mještani okolnih naselja u četvrtak su deblokirali ulaz na deponiju te je dogovoreno formiranje stručnog tima koji će raditi na iznalaženju novih mogućnosti za sanaciju ili premještanje odlagališta s trenutne lokacije, kao i traženja nekih dugoročnih savremenih rješenja pri zbrinjavanju otpada, vodeći pri tome računa o zaštiti okoliša i zaštiti mještana koji žive blizu deponije. Također, smeća, koje se gomilalo danima na ulicama Mostara zbog blokade, sve manje je na ulicama. Radnici komunalnih preduzeća rade intezivnim tempom, kako bi se grad što prije očistio. Zbog procedura deponovanja na Uborku, koje se vrše u skladu sa zahtjevima nadležnih i inspekcije, dolazi do zagušenja pri deponovanju, što usporava odvoz komunalnog otpada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.