open-navfaktor-logo
search
Ljubiša Ćosić
Gradonačelnik Istočnog Sarajeva o spomeniku na Vracama: Ljut na "kvazihistoričare", ima li Srbija veze sa idejom
Novoizabrani gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić u razgovoru za Faktor je govorio o inicijativi Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji Bosne i Hercegovine za izgradnju spomenika srpskim žrtvama na dijelu Spomen-parka Vraca.
21.01.2021. u 10:59
get url
text

Kazao je kako ga je zabrinulo što je ovakva ideja odmah naišla na osudu Sarajeva, ali da su ga naljutile izjave "kvazihistoričara" naglasivši da im takvi neće dijeliti lekcije. Odgovorio je i na pitanje da li je ideja o gradnji spomenika potekla iz Srbije.

Dio lokaliteta Spomenk parka Vraca pripada RS-u

- Nakon što je Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji Bosne i Hercegovine pokrenuo inicijativu o gradnji spomenika, mi smo kao gradske vlasti dužne da je podržimo, ali ta podrška znači i ozbiljno razmatranje i ozbiljan razgovor povodom te inicijative. Apsolutno mislimo da je potrebno obilježavanje, odnosno, izgradnja spomenika koji će obilježiti stradanje Srba u Sarajevu. E sada zavisi u kom periodu. Malo je tu još nejasno, da li će to biti spomenik koji će obilježiti mjesto stradanja Srba '41-'45. i '92-'95. ili ćemo samo biti '92-'95. - govori Ćosić i dodaje:

- Ono što je zanimljivo jeste da je Odbor podnio inicijativu na jednom mjestu da se postavi više spomenika, što je svakako moguće, ali ćemo razgovarati o tome. U tu svrhu će bit jedan sastanak sa predstavnicima Odbora, historičarima, predstavnicima drugih udruženja. Pored inicijative svakako su predložili i lokalitet Vraca. Moram reći, iako je taj lokalitet posvećen žrtvama fašističkog terora u periodu '41-'45, a u blizini je spomenik Radojki Lakić, dio tog lokaliteta pripada Republici Srpskoj. Jasno je nama da je to zaštićeno područje kao nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i o njemu treba da vodi računa Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Kaže da je u prethodnih osam godina kao načelnik Općine Istočno Sarajevo bio svjedok brige i nebrige prema Spomen-parku Vraca.

Inicijativa o gradnji spomenika naišla na osudu iz Sarajeva

- Sa svojim kolegama iz Federacije, vrlo često s načelnikom Općine Novo Sarajevo, držali smo historijski čas učenicima dviju osnovnih škola iz Istočnog Novog Sarajeva i Općine Novo Sarajevo, gdje smo govorili o zajedničkoj prošlosti i potrebi obilježavanja mjesta koja karakterišu našu zajedničku prošlost. Ono što mene brine više kao čovjeka, a ne kao gradonačelnika, jeste da je inicijativa o gradnji spomenika stradalim Srbima, odmah dočekana na svojevrsnu osudu iz Sarajeva.
I moram odmah da im odgovorim. Tragično je da sve ijedan narod u ovoj zemlji ima pravo na svoje mjesto stradanja, a srpski narod nema pravo i nikako da se dogovorimo da obilježimo njegovo mjesto stradanja u Sarajevu - mišljenja je Ćosić.

Kaže da je stradanja Srba bilo u Drugom svjetskom ratu, ali i u periodu '91-'95. godina.

- Svaki rat je tragičan, nosi žrtve i mislim da ne treba prebrojavati krvna zrnca žrtvama. A čini mi se da ovi iz Sarajeva koji su se zaletjeli da osuđuju kako mene, tako i inicjatore ideje, su zaboravili da je u prethodnim ratovima u zbiru, srpski narod najveći stradalnik. I da je itekao bilo srpskih žrtava u periodu '92-'95. godina u Sarajevu i da ne pričamo o vojnim žrtvama, nego da možemo pričati slobodno o civilnim žrtvama. Ja nemam problem ni sa jednim spomenikom koji obilježava mjesto stradanja bilo kod naroda u Bosni Hercegovini i jako mi smeta i žalosti me što neko ima problem sa spomenikom koji treba da obilježi mjesto stradanja srpskog naroda - kaže Ćosić i dodaje:

- I mogu da poručim tim, slobodno ću reći sada, ti kvazihistoričari koji su se odjednom javili, trebalo bi malo dublje da pogledaju historiju, demografsku strukturu i sve ono što karakteriše narode na ovim prostorima, ne samo srpski, već i bošnjački i hrvatski i onda da pričaju i dijele nekome lekcije. Mi ovim potezom ne želimo nikoga da uvrijedimo. Ne želimo ništa da uradimo loše i jako ćemo pažljivo razmatrati inicijativu i dovesti je pažljvo do kraja. Namjera je dakle da se obilježi mjesto stradanja sprskog naroda kroz adekvatan spomenik.

Osvrnuo se i na ratna stradanja u Sarajevu.

- Nikakav problem nemamo i mogu slobodno da kažem da je Sarajevo u Federaciji BiH prepuno mjesta gdje su stradali bošnjački civili i meni je žao, žao mi je sve i jedne žrtve. I žao mi je što uopće imamo takve spomenike. Ali nama niko neće držati lekcije o mjestima gdje ćemo graditi spomenike koji treba da podsjete na žrtve iz našeg naroda. Mislim da je jako nepravedno da o tome pričaju ljudi koji ne pripadaju toliko Bosni i Hercegovini, koliko većina Srba iz Sarajeva pripada. Meni neće lekcije dijeliti neko ko je sam, a možda su mu otac i deda rođeni izvan Bosne i Hercegovine, a moji su i otac i deda, pradeda i čukundeda, itekako rođeni u Bosni i Hercegovini koja je jednako moja kao i svakog Bošnjaka i Hrvata - poručio je Ćosić.

Inicijativa o gradnji nije potekla iz Srbije

Upitali smo Ćosića da li može imenom i prezimenom da kaže o kojim historičarima je riječ.

- Vidio sam da mi je par tih historičara, neko iz Hrvatske dijeli lekcije, iz Splita, priča o nastojanju Srba da nekoga ugroze. Mi nikoga ne želimo da ugrozimo, a neki historičari, odnosno povjesničari iz Splita neće mene ugrožavati, neći mi dijeliti lekcije o mojoj zemlji - govori on.

Odgovorio je i na pitanje da li je tačno da je cjelokupna ideja o gradnji spomenika na Vracama pokrenuta iz Srbije odakle bi se i finansirala izgradnja?

- Ma kakvi! Mi smo daleko od toga uopće gdje će biti lokacija spomenika, kao će on izgledati, da li će biti jedan ili više. Inicijativu smo dočekali pozitivno kao što dočekujemo svaku. Da se pojavi neko u Gradu Istočno Sarajevo i želi da obilježi mjesto stradanja Bošnjaka u Istočnom Sarajevu, incijativa bi bila apsolutno podržana i razgovaralo bi se o tome. Ako postoje takva mjesta, u svakom slučaju smo spremni da podržimo jer je to jedini način da narodi u ovoj zemlji jedni druge počnu da poštuju i uvažavaju - poručio je Ćosić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.