open-navfaktor-logo
search
Zenica
Gradonačelnik Kasumović se vakcinisao kako bi ohrabrio sugrađane
Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović danas se javno vakcinisao i na taj način odlučio ohrabriti svoje sugrađane da vjeruju struci i ljekarima, te da odbace sve predrasude o teorijama zavjere u vezi s vakcinama.
31.03.2021. u 11:16
get url
text

Prema riječima gradonačelnika Kasumovića, građani Zenice bili su u prilici prijaviti se u ambulantama "Doma zdravlja" Zenica za imunizaciju, međutim, broj do sada prijavljenih nije ohrabrujući.

- To je bio i jedini razlog zašto sam odlučio da se danas javno vakcinišem. Želio sam ohrabriti svoje građane koji mi vjeruju, a takvih je u Zenici najmanje 33.000. Ne radi se o privilegiji nego o ljudskom potezu i namjeri da razbijemo sve predrasude o vakcinaciji, te ukažemo povjerenje struci i ljekarima. Ostajemo bez najmilijih, odlaze nam dragi ljudi, prijatelji, poznanici...-  kazao je gradonačelnik Kasumović.

Pozvao je sugrađane da krajnje ozbiljno shvate situaciju u kojoj se nalazi naša zemlja, naglašavajući kako je vakcinacija jedini izlaz iz svjetskog izazova pandemije koronavirusa.

Kasumović je kazao da je "Američki institut obznanio crne prognoze da bi u BiH do jula moglo biti čak 10.000 umrlih od koronavirusa".

- Građani, kao osoba kojoj ste ukazali povjerenje i do sada vas nije iznevjerila, pozivam vas da slušate samo struku i ljekare, ostavite po strani priče rekla-kazala, teorije zavjere i odlučite se vakcinisati. Samo tako ćemo pobijediti ovu životnu utakmicu, ali i zaštititi sebe, najmilije pa i okolinu uopće - poručio je Kasumović.

Istakao je kako je došao da se vakciniše ne znajući uopće koju će vakcinu primiti, te da bi se vakcinisao sa svakom od onih vakcina koje su odobrene od nadležnih institucija.

- Molim građane da se vakcinišu i spriječimo smrtnost, te se pokušamo vratiti u normalan život. Grad Zenica ima sredstva u budžetu da se vakcine kupe građanima, međutim, nažalost mi nemamo nadležnost za nabavku vakcina. Danas ću osposobiti Gradsku arenu "Husejin Smajlović", kako bismo je pripremili za masovnu vakcinaciju i budemo spremni onoga trenutka kada država, odnosno entiteti nabave vakcine - zaključio je gradonačelnik Kasumović.

Doktorica Lela Brka, načelnica Službe za higijenu i epidemiologiju "Doma zdravlja" Zenica, poručila je kako su u drugom kontingentu dobili Pfizer vakcine, a kojima će vakcinisati preostale zdravstvene radnike koji nisu dobili vakcinu u prvoj fazi.

- Dobili smo 192 doze vakcine Pfizer. Građani su tokom čitavog marta mogli da se u ambulante prijave za vakcinu, međutim, s obzirom na to da nismo zadovoljni odzivom rok će, vjerovatno, biti produžen - kazala je doktorica Brka, saopćeno je iz Grada Zenica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.