open-navfaktor-logo
search
Usvojili odluku
Gradonačelnik Mostara: Cijena vode povećana je minimalno, ovi drugi nameti na računu su zakonsko usklađivanje
Nakon što je Gradsko vijeće Mostara danas usvojilo Odluku o utvrđivanju cijena pružanja usluga snabdijevanja pitkom vodom i odvodnje otpadnih voda, mostarski gradonačelnik Mario Kordić izjavio je kako je riječ o minimalnom povećanju cijene vode te da je to jedan od preduvjeta koji se morao napraviti kako bi se krenulo dalje.
31.08.2023. u 16:09
get url
text

Pojasnio je kako Gradskog vijeća nije bilo od 2012. godine te da nije bilo formalno mogućnosti oko korekcija i zakonskog usklađivanja cijena vodnih usluga.

- Ovo su minalne korekcije cijena prema gore, ispod 10 posto je povećanje cijene metra kubnog vode. Ovi drugi nameti koji će se vidjeti na računu naših građana to je zakonsko usklađivanje nekih normi koje do sada nismo imali u obračunu. Prije dvije godine smo ušli u jedan projekt koji se zove MEG, koji definira masu koraka u sljedećih pet godina koje treba napraviti kad su u pitanju sva javna preduzeća, između ostalog i vodno preduzeće koje nas snabdijeva vodom. Mi smo sada negdje na jednoj trećini tog puta gdje smo primili obavezu da iskorigujemo te cijene minimalno i da osiguramo adekvatno funkcioniranje i uredno vodosnabdijevanje - rekao je.

Nakon toga, kaže gradonačelnik, slijedi racionalizacija troškova u tom preduzeću.

- Iz ove dobiti koju će oni ostvariti očekujemo da bi dalje implementirali MEG, koji predviđa da ćemo napraviti zone u gradu, da ćemo lakše ovladati s ilegalnim priključcima vode i sve to skupa trebalo bi rezultirati kvalitetnijom uslugom i jeftinom, onoliko koliko maksimalno može biti jeftina, te da na kraju osiguramo vodosnabdijevanje na duge staze, jer sistem kakav smo imali zadnjih trideset godina se prilično urušavao u smislu i vremena i amortizacije cijevi. Imamo jako puno posla, a ovo je jedan od preduvjeta koji smo morali napraviti kako bi dalje krenuli - ocijenio je gradonačelnik.

Govoreći o promjeni starih vodovodnih cijevi, Kordić je kazao kako se one mijenjaju kontinuirano, kada se izvode drugi infrastrukturni projekti, dodavši kako se trenutno u Mostaru izvode radovi na tri - četiri velike dionice i da se mijenja i kompletna infrastruktura koja se nalazi u podzemnom dijelu tih cesta.

Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić istakao je kako je osim ove odluke, uz ostalo, usvojeno i nekoliko odluka o pristupanju izradi regulacionih planova, između ostalog i za Centralnu zonu Mostara ili Centar 1, kako će, kaže, od sada zvati odluku o pristupanju izradi.

- Sve ostale odluke su usvojene osim Odluke o adresnom sistemu Grada Mostara koju smo vratili u formi nacrta - naglasio je Marić te izrazio zadovoljstvo dosadašnjim radom Gradskog vijeća i današnjom sjednicom koja je, kako je kazao, pokazala da Gradsko vijeće dobro razmatra odluke, da odbori i komisije dobro pripreme diskusije za sjednice Vijeća  i da onda Vijeće svojom većinom to i usvaja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.