open-navfaktor-logo
search
Kordić dao i pojašnjenje
Gradonačelnik Mostara odbio dati saglasnost za javno isticanje podrške Izraelu i Palestini
Službeno smo ispred Grada Mostara odbili dati saglasnost za bilo kakvo javno isticanje podrške i Izraelu i Palestini, poručio je mostarski gradonačelnik Mario Kordić.
26.10.2023. u 11:42
get url
text

VEZANI TEKST - Hiljade građana na skupu podrške narodu Palestine: Sarajevo ima pravo da se solidariše sa Gazom

Kordić je na svom Facebook profilu uputio "poziv na razum i solidarnost sa svim žrtvama rata".

- Kada je 7. oktobra teroristička organizacija Hamas napala Izrael i u krvavom pohodu usmrtila veliki broj ljudi, cijeli svijet je ostao šokiran i snažno osudio taj užasan čin. Nakon toga je Izrael pokrenuo protivnapad i sve zajedno je rezultiralo ratom koji se i sada vodi.

Nažalost, bosanskohercegovačko društvo i oko ove teme se podijelilo. Jedni su istakli podršku Izraelu, dok su drugi podržali Palestinu. Iako je takvu podjelu teško objasniti racionalno, ona je nastala i uz podršku neodgovornih političara predstavlja rizik za naše društvo u cijelosti. Kao gradonačelnik Mostara čvrsto osuđujem takve politike i pozivam sve koji istinski saosjećaju sa svim civilnim žrtvama rata i njihovim porodicama da se ponašaju razumno i prestanu širiti mržnju i podjele.

U ovom kontekstu smo službeno ispred Grada Mostara odbili dati saglasnost za bilo kakvo javno isticanje podrški i Izraelu i Palestini, upravo smatrajući kako takvi činovi stvaraju negativnu atmosferu u našemu gradu. Ovaj stav ćemo zadržati i dalje, nećemo poticati ni podržavati bilo kakve javne skupove koji mogu dodatno destabilizirati naše društvo. Budimo iskreno saosjećajni i poštujmo žrtve svih ratova, a prestanimo na bazi jeftinog politikanstva graditi političke karijere - kazao je Kordić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.