open-navfaktor-logo
search
Skandal
Gradonačelnik Prijedora odbio se sastati sa europarlamentarcima i roditeljima ubijene djece
Delegacija članova Evropskog parlamenta iz reda Zelenih/EFA-e i člana njemačkog Bundestaga je u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini (BiH), tokom koje su jučer bili u Banjoj Luci i Prijedoru.
21.06.2022. u 14:12
get url
text

Delegacija koju čine MEP Tineke Strik (NL) i Viola von Cramon (DE), kao i MP Boris Mijatović (DE) je dva dana u posjeti BiH kako bi učestvovali u razgovorima sa zvaničnim institucijama, političkim strankama, organizacijama civilnog društva i drugim akterima u Sarajevu, Banjoj Luci i Prijedoru.

Članovi ove delegacije, nakon jučerašnje posjete Banjaluci, zaputili su se ka Prijedoru gdje je trebalo da se sastanu sa gradonačelnikom Slobodanom Javorom (SNSD) i predsjednikom gradske skupštine Mirsadom Duratovićem (DF).

Ipak, do sastanka nije došlo, jer su predstavnici grada odbili da održe zajednički sastanak na kojem bi prisustvovali i predstavnici nevladinog sektora i roditelji ubijene djece.

Kako su prethodno obaviješteni da je planiran sastanak u gradskoj upravi na kojem bi, osim domaćina i europarlamentaraca, prisustvovali i predstavnici udruženja Kvart, Fikret Bačić, predstavnik inicijative roditelji ubijene djece za izgradnju spomenika i Edin Ramulić, aktivista, gradonačelnik i predsjednik skupštine su na kraju odbili da razgovaraju.

Naime, europarlamentarci su došli ispred gradske uprave u zakazano vrijeme, isto kao i predstavnici nevladinog sektora i aktivisti, ali ih je na ulazu dočekala službenica koja im je rekla da u zgradu mogu ući samo gosti iz EU.

Naravno, oni su insistirali da se sastanak održi u formatu u kojem je i dogovoren, ali gradonačelnik i predsjednik skupštine nisu željeli da sastanku prisustvuje bilo ko drugi osim njih i parlamentaraca iz EU. Na kraju, nekog kraćih pregovora preko službenice grada, gosti iz EU su odbili da se sastanu sa gradonačelnikom bez aktivista, te su odustali od sastanka i otišli, piše Buka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.