open-navfaktor-logo
search
Inicijativa
Gradonačelnik Skaka želi snimati film o opsadi Sarajeva
Sarajevo zaslužuje da dobije revantan, historiji tačan, vrhunski, svjetski igrani film o opsadi, najdužoj u poznatoj historiji ratovanja, kazao je Skaka
20.08.2019. u 12:56
get url
text

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka pokrenuo je inicijativu da se, u vrhunskoj produkciji i najvišim svjetskim standardima snimi igrani film o opsadi Sarajeva.

O tome su već obavljeni preliminarni razgovori sa relevantnim faktorima. Grad Sarajevo bi, prema poznatim poslovnim modelima, bio sufinansijer projekta uz podršku drugih nivoa vlasti, privatnog sektora i stranih partnera.

- Sarajevo zaslužuje da dobije revantan, historiji tačan, vrhunski, svjetski igrani film o opsadi, najdužoj u poznatoj historiji ratovanja. Film je snažan mehanizam kolektivnog pamćenja, mi smo grad filma, jednog od najvećih evropskih filmskih festivala i ovo je projekt oko kojeg se možemo okupiti - rekao je gradonačelnik Skaka.

Proslavljeni bh. režiser i producent Ademir Kenović pozdravio je ovu inicijativu ističući da se radi o vrlo pozitivnom signalu Grada Sarajeva i gradonačelnika.

- Raduje me da se prepoznaje značaj filma kao umjetnosti i načina da se pošalju važne poruke. Ovo je vrlo pozitivan signal - rekao je Kenović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.