open-navfaktor-logo
search
Načelnik u pritvoru
Gradski vijećnik u Sarajevu Deljković najavio prikupljanje potpisa za smjenu Hadžibajrića
Vijećnik u Gradskom vijeću Grada Sarajeva Vedad Deljković najavio je prikupljanje potpisa potrebnih za pokretanje inicijative za smjenu načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, koji se trenutno nalazi u pritvoru.
13.05.2023. u 11:15
get url
text
Vedad Deljković
Vedad Deljković

- Pokrenut ću prikupljanje potpisa za inicijativu za opoziv načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, kako bi građani na referendumu mogli odlučiti da li žele da i dalje općinu vode osobe sa optužnicama za organizovani kriminal. Za podnošenje inicijative mi je potrebno 11 potpisa vijećnika, te da bi inicijativa bila prihvaćena i raspisan referendum potrebna je podrška 16 vijećnika. Rukovodstvo vijeća je dužno ovu inicijativu staviti na prvu radnu sjednicu - naveo je na svom Facebook profilu Deljković.

Dodaje da ukoliko inicijativa bude usvojena odredit će se datum održavanja referenduma.

- Ukoliko 50 posto građana koji izađu na referendum podrži opoziv, održat će se prijevremeni izbori u roku od 90 dana. Vijećnik sam koji je 11 godina javno, za govornicom, upozoravao na nezakonite aktivnosti, vijećnik koji je podnosio krivične prijave sa svojim potpisom, a nikad anonimno. Zbog toga mislim da imam puni politički i moralni legitimitet da pokrenem inicijativu za opoziv - navodi Deljković.

Podsjeća kako je 2020. godine podnio krivičnu prijavu protiv Hadžibajrića u vezi s nezakonitim priznavanjem uloženog novca u objekat "Metropolis", koji je "navodno bio devastiran".

- Smatram da je vrijeme da općinu vodi neko mlad, sposoban, pošten, kreativan...(da ne bih bio krivo shvaćen - ovdje ne mislim na sebe) - napisao je Deljković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.