open-navfaktor-logo
search
OHR na potezu
Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo inicijativu za uklanjanje spomen ploče Ratku Mladiću
Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva sa 20 glasova ZA usvojena je inicijativa vijećnice Alme Čengić kojom se zahtjeva od Ureda visokog predstavnika da naloži skidanje spomen ploče osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću sa ulaza na područje općine Novo Sarajevo.
04.11.2021. u 18:06
get url
text

Vijećnica Stranke demokratske akcije Alma Čengić je pozivajući se na Odluku visokog predstavnika broj 26/21 kojom je donesen Zakon o dopuni Krivičnog Zakona Bosne i Hercegovine kojim je zabranjeno postavljati spomenike i podsjetnike osobama pravomoćno osuđenim za genocid zajedno sa ostalim vijećnicima poslala jasnu poruku da Grad Sarajevo neće dozvoliti postojanje spomenika zločincu koji ga je četiri godine uništavao te prouzrokovao najveći zločin na područiju Europe od Drugog svjetskog rata.

- S obzirom na nedostatak mogućnosti direktne intervencije, ova inicijativa predstavlja apel Uredu visokog predstavnika da osigura provođenje norme koju je donio. Grad Sarajevo ima nultu stopu tolerancije za presuđene ratne zločince - naglasila je vijećnica Čengić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.