open-navfaktor-logo
search
Finansijska podrška
Gradsko vijeće Ljubuški: Maturantima jednokratno po 300 maraka
Prijedlog Odluke o dodjeli jednokratne finansijske podrške maturantima Grada Ljubuškog za školsku 2022./2023. godinu vijećnici su jednoglasno usvojili na sjednici Gradskog vijeća, pa će tako svi ljubuški maturanti dobiti po 300 maraka.
13.05.2023. u 10:46
get url
text

Odluka o podršci maturantima donesena je zbog visokih troškova pri organizaciji mature na prijedlog gradonačelnika Vedrana Markotića koji je istaknuo kako će Grad Ljubuški uz podršku maturantima iz Ljubuškog iznaći načina da pomogne i maturantima koji idu u jednu od ljubuških srednjih škola, a ne žive tu, saopćeno je iz Grada Ljubuškog.

- Prošle godine su Ministarstvo finansija Zapadnohercegovačkog kantona i Grad Ljubuški pokrili troškove maturalne večere, a sada idemo korak dalje s podrškom od 300 maraka. Prema našoj procjeni, za ovu namjenu bit će izdvojeno između 80.000 i 90.000 maraka. Imamo određeni broj učenika iz drugih općina i gradova, a većinom su to učenici iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, a naći ćemo načina da i njima pomognemo i da ih ne razdvajamo od njihovih kolega iz razreda. Nadamo se da će u idućim godinama i njihovi općine i gradovi iz kojih dolaze uvesti nešto slično kao što smo mi - kazao je Markotić.

Kako bi ostvarili pravo na isplatu podrške maturanti trebaju, ako pohađaju srednje škole na području Ljubuškog, nalaziti se na spisku maturanata koje su sastavili direktori srednjih škola s područja grada, te u ostavljenom roku dostaviti broj žiro-računa na koji će se izvršiti uplata podrške, a ako pohađaju srednje škole u drugim općinama/gradovima, dostaviti potvrdu srednje škole da su učenici završnog razreda srednje škole u školskoj godini 2022./2023., kopiju CIPS-ove lične karte i broja žiro-računa na koji će se izvršiti isplata podrške.

Javni poziv za maturante objavljen je službenoj stranici Grada Ljubuškog.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.