open-navfaktor-logo
search
Ko nas truje
Gradsko vijeće Tuzle usvojilo zaključke: Borba za čist zrak nije ni blizu kraja
Gradsko vijeće Tuzle na tematskoj sjednici raspravljalo je o zagađenju zraka, a vijećnici su na kraju usvojili set zaključaka koji je predležio Kolegij gradonačelnika Jasmina Imamovića.
30.01.2020. u 16:29
get url
text
Detalj sa sjednice Gradskog vijeća Tuzla

Prijedlozi vijećnika izneseni tokom rasprave bit će dostavljeni gradonačelniku i Službi za komunalne poslove, a oni će ih razmotriti te potom predložiti dodatne mjere za smanjenje zagađenja.

Zaključke Kolegija prezentirao je gradonačelnik Jasmin Imamović koji je rekao da će grad nastaviti poticaje za utopljavanje objekata i ugradnju toplotnih pumpi, za koje je u prošloj godini namijenjeno pola miliona maraka, ali većina novca ostala neutrošena.

Usvojene mjere

Gradonačelnik je predložio, a Vijeće sa 20 glasova "za" usvojilo, mjeru permanentnog čiščenja dimnjaka i pojačane inspekcija u kućama, dodatne subvencije za građane kojima za priključenje na mrežu centralnog grijanja trebaju kompaktne podstanice, koje koštaju duplo više od mjerno-regulacionih stanica koje se koriste na modernijem sistemu centralnog grijanja i koštaju između tri i tri i po hiljade KM. Također, predloženo je da se za gradske vrtiće u Tuzli nabave prečišćivači zraka.

- Želimo, također, uvesti poticaj za uvođenje peći na pelet tako što ćemo finansirati 50 posto troškova zainteresiranih građana. Za sve projekte poticaja uvjet za dobijanje sredstava neće biti da je objekat legalan, pa čak ni to da je predat zahtjev za legalizaciju. Planiramo za vrtiće čiji je osnivač grad nabaviti prečišćivače zraka - rekao je na sjednici Imamović izašavši iz okvira zaključaka koje je predložio kroz Kolegij.

Gradonačelnik je iznio zahtjeve za federalni nivo vlasti, a kao prioritet je istakao ujednačavanje naknade koju lokalne zajednice dobijaju za energeska postojenja.

- Tuzla i Kakanj koji imaju termoelektrane, dobiju šest puta manje novca nego, na primjer, Konjic i Prozor Rama, gdje se nalaze hidroelektrane i to je čista diskriminacija. Također, tražimo da se što prije ugrade uređaji za otsumporavanje u TE Tuzla. Od kantona tražimo da natjeraju velike zagađivače koji se griju na fosilna goriva, da što prije pređu na ekološku prihvatljivu varijantu, kao i da povećaju broj ekoloških inspektora - rekao je Imamović.

Šta radi Termoelektrana

Direktor Termoelektrane (TE) Tuzla Izet Džananović podatke koje kontinuirano iznosi gradonačalnik Jasmin Imamović, o tome da TE Tuzla u zagađenju zraka učestvuje sa 90 posto, odbacio kao neutemeljene.

- Problem treba rješavati više nivoa vlasti i društva. Struka je identificirala četiri najveća faktora zagađenja zraka, a to su velika i mala ložišta, automobili i uticaj građenja. Suština rješenja je svesti emisije velikih ložišta iz okolinske dozvole. TE Tuzla mora ubrzati gradnju Bloka 7, jer mi do kraja 2023. godine svakako moramo ugasiti blokove tri i četiri te ugraditi uređaje za odsumporavanje na Blok 6 - rekao je Džananović za Faktor.

Istakao je da je TE Tuzla na ime zagađenja zraka uplatila 57 miliona maraka, od toga 24,9 miliona u budžet Grada Tuzle, a 32 miliona u Fond za zaštitu okoliša FBiH. Naglasio je da Elektroprivreda ne može kontrolirati način utroška tih sredstava, ali naglasio da bi novac trebalo trošiti na smanjenje efekata zagađenja.

- Sistem daljinskog grijanja u Tuzli nema alternativu i postoji kapacitet za njegovo širenje. Poticaj od pola miliona na nivou godine ne može se postići efekat. Nije rješenje etiketirati i prenositi odgovornost na druge. Od 2016. godine Te Tuzla je smanjila emisiju čvrstih čestica, dakle prašine, za 55 posto. Smanjili samo emisiju SO2 za preko 30 posto, emisiju NOx preko 20 posto. Ipak, efekat toga se ne vidi, a kako je to moguće, ako je to glavni i najveći izvor zagađenja - pojašnjava Džananović i dodaje da je elektrana više regionalni nego lokalni problem po pitanju zagađenja zraka.

Stav vijećnika

Šef Kluba zastupnika SDA Mirza Tupajić ističe da je rješenje u strategiji za borbu protiv zagađenja zraka, koju mora napraviti Grad, po preporukama struke.

- Moramo napraviti katastar zagađivača i njihovu klasifikaciju. Toplifikacija je najefikasnije rješenje, a imamo novac od TE Tuzla, Fonda za okoliš i dobit Centralnog grijanja. Ovaj problem možemo riješiti za deset godina, možda i prije, ali ako se djeluje efikasnije i sav novac usmjeri u toplifikaciju - istakao je Tupajić.

Zastupnik BOSS-a Mirnes Ajanović istakao je da proces toplifikacije treba što je moguće više intezivirati.

- Sav novac koji Grad dobija od TE Tuzla treba uložiti u toplifikaciju, ukoliko novca nema dovoljno, treba dići kredit, jer je u pitanju zdravlje građana. Bolje je plaćati rate kredita, jer zdravlje ne možemo dobijati na rate - rekao je Ajanović.

Rasparava o zagađenju zraka u Tuzli traje godinama, ali još uvijek nije napravljen pomak koji bi značio kvaliteniji život građana. Danas usvojene mjere sigurno neće donijeti radikalnu promjenu i borba građana za čist zrak nije ni blizi kraju.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.