open-navfaktor-logo
search
Nakon Srbije
Grafit "Kad se vojska na Kosovo vrati" u Banjoj Luci
Grafit "Kad se vojska na Kosovo vrati" osvanuo je u srijedu, 2. avgusta, u Banjoj Luci pored glavne saobraćajnice prema Prijedoru, gradu u kojem su počinjeni neki od najvećih zločina nad nesrbima tokom rata i gdje će u petak politički vrh Republike Srpske, Srbije, te Srpske pravoslavne crkve obilježiti godišnjicu "Oluje".
03.08.2023. u 16:53
get url
text

Isti grafit ranije je ispisan u nekoliko gradova u Srbiji.

Transparent s istom porukom razvili su navijači fudbalskog kluba Crvena Zvezda tokom prijateljske utakmice sa italijanskim klubom Fiorentina 26. jula u Beogradu.

Poruka grafita je dio pjesme "Ječam žela" koju su ispjevali mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije i vladika Atanasije.

Aktivisti su u februaru u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava i udruženja Krokodil, u parku na beogradskom trgu Slavija, poznatom kao Mitićeva rupa, prekrečili isti grafit. On je ponovo ispisan na istom i nekoliko drugih mjesta u Beogradu.

Grafit u Banjoj Luci osvanuo je uoči dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, piše RSE.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je ranije najavio da će s Vučićem u petak otići u Prijedor na obilježavanje "Dana sjećanja na Srbe stradale u Oluji" u prisutnosti najvišeg rukovodstva tog entiteta, Srbije i Srpske pravoslavne crkve.

Dodik je kazao da je Prijedor odabran kao mjesto obilježavanja "jer su Prijedorčani prvi dočekali srpske izbjeglice" iz tzv. republike srpske Krajine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.