open-navfaktor-logo
search
Otvorene ponude
Grand Trade biznismena bliskog Miloradu Dodiku jedini ponuđač za zgradu UIOBiH
Nakon isteka roka od mjesec od objave javnog oglasa za kupovinu objekta za smještaj Glavnog ureda Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) u Banjoj Luci i objekta za potrebe smještaja Regionalnog centra Banja Luka, danas je u 12:15 sati komisija UIO izvršila otvaranje ponuda. Konstatovano je da je u traženom roku stigla jedna ponuda i to od ponuđača Grand Trade d.o.o. iz Banje Luke, saopćeno je iz UIOBiH. 
17.01.2024. u 15:29
get url
text

VEZANI TEKST - Potvrđeno iz UIO: U toku priprema tendera za kupovinu zgrade u Banjoj Luci

Kako su naveli, ponuđač je dostavio ponudu u količini od 12.280 m2 ukupne cijene u iznosu od 71.119.620,00 KM s PDV-om, dok je za potrebe parking prostora ponuđeno 4.740 m2 ukupne cijene u iznosu od 27.451.710,00 KM s PDV-om.

Komisija UIO će u narednom periodu vršiti postupak evaluacije pristigle ponude u smislu ispunjenosti svih uvjeta traženih u javnom oglasu objavljenom 13.12.2023. godine.

U javnosti se podigla velika prašina u vezi sa kupovinom nove zgrade. Vijeće ministara je u julu prošle godine odlučilo da će se za zgradu UIO u Banjoj Luci izdvojiti 69,5 miliona KM. Ovo pitanje godinama je bilo predmet spora, a najviše kritika opozicije te optužbi da je zgrada koja bi trebala biti kupljena u vlasništvu Mile Radišića, biznismena bliskog Miloradu Dodiku.

- Podsjećamo, Uprava za indirektno oporezivanje još od 2007. godine pokušava riješiti smještaj zaposlenih u Glavnom uredu u Banjoj Luci i zaposlenih u Regionalnom centru Banja Luka.

U početku se ovaj problem pokušao riješiti na način da se kupi zemljište za izgradnju objekta u Banjoj Luci, te se u nekoliko navrata sa nadležnima u Gradu Banja Luka pokušalo iznaći adekvatno zemljište za izgradnju objekta UIO, međutim rješenje se nije našlo.

Nakon toga Vijeće ministara BiH donosi Odluku o višegodišnjim kapitalnim ulaganjima UIO u kojoj se vrši izjmena na način da će UIO kupiti gotov objekat za smještaj službenika u Banjoj Luci. Do danas je Uprava za indirektno oporezivanje  pokušala u četiri navrata da kupi gotov objekat u Banjoj Luci, međutim i ovi postupci su bili bezupješni. S obzirom na loše uvjete u kojima rade službenici UIO zaposleni u Glavnom uredu u Banjoj Luci i ekstremno loše uvjete u kojima rade službenici zaposleni u Regionalnom centru Banja Luka, svi zaposleni očekuju konačno rješenje ovog problema - saopćeno je iz UIO. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.