open-navfaktor-logo
search
Krijumčarenje
Graničari BiH spriječili ulazak 25 migranata, uhapšeni državljani Afganistana, Egipta i BiH
Pripadnici Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH i Jedinice Granične policije BiH Zvornik u četvrtak oko ponoći, spriječili su krijumčarenje 12 osoba afroazijskog porijekla.
22.09.2022. u 14:16
get url
text

Pripadnici Granične policije BiH su tokom nadzora državne granice uočili čamac iz Republike Srbije, koji je plovio rijekom Drinom prema teritoriji Bosne i Hercegovine i tom prilikom zatekli 14 osoba afroazijskog porijekla. Od spomenutih, dvije su osobe državljani Afganistana koji su upravljali čamcem, osumnjičene osobe, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Istoga dana, oko sedam sati, u drugom slučaju, službenici Jedinice GPBiH Zvornik, spriječili su krijumčarenje devet osoba afroazijskog porijekla na području Zvornika. U vezu s ovim krijumčarenjem dovodi se državljanin Egipta, koji je migrante krijumčario u kombiju, bh. nacionalnih oznaka.

Obaviješten je dežurni tužilac Tužiteljstva BiH, prema čijim uputama su  pripadnici GPBiH uhapsili osumnjičene državljane Afganistana i državljanina Egipta te nastavljaju daljnji rad na dokumentiranju krivičnog djela krijumčarenje osoba i utvrđivanju identiteta krijumčarenih osoba s obzirom da ne posjeduju identifikacijske dokumente.

Uz navedeno, 18. septembra službenici Jedinice GPBiH Zvornik u suradnji sa službenicima Policijske stanice Sapna MUP-a Tuzlanskog kantona, spriječili su krijumčarenje četiri strane osobe koje su izjavile da dolaze iz Afganistana. Krijumčario ih je državljanin BiH u putničkom motornom vozilu, bh. nacionalnih oznaka, na području Sapne.

Prema naredbi dežurnog tužioca Tužilaštva BiH, osumnjičeni bh. državljanin je uhapšen i protiv njega će Tužilaštvu BiH biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu krijumčarenje osoba. Strani državljani su predani pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje, navodi se u saopćenju Granične policije BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.