open-navfaktor-logo
search
O akciji "Konak"
Granična policija BiH: Najoštrije osuđujemo korupciju, naročito u vlastitim redovima
Granična policija BiH najoštrije osuđuje sve oblike koruptivnog ponašanja, posebno korupciju u vlastitim redovima, stoji u sapćenju za javnost te policijske agencije u povodu današnje akcije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u predmetu "Konak".
24.09.2021. u 17:53
get url
text

VEZANI TEKST - Korupcija pri konkursu i zapošljavanju: SIPA uhapsila tri osobe, među njima dva službenika Granične policije BiH

U toj akciji uhapšena su dvojica policijskih službenika Granične policije BiH.

- Granična policija BiH će poduzeti sve mjere sukladno zakonskim i podzakonskim normama da se sankcioniraju nositelji koruptivnih radnji u vlastitim redovima. Detaljnije informacije u vezi s navedenim događajem bit će dostupne kada Državna agencija za istrage i zaštitu i Tužilaštvo BiH provedu istrage i radnje iz svoje nadležnosti -saopćeno je iz Granične policije BiH.

Tri osobe su uhapšene u akciji kodnog naziva "Konak" zbog zloupotrebe položaja i primanja poklona i drugih oblika koristi, odnosno primanja nagrade radi trgovine uticajem.

"Nezavisne novine" nezvanično saznaju da je riječ o dva granična policajca: Rejhanu Rakoviću, koji je bio i član kadetske komisije, te Ensaru Salčinoviću. Takođe, priveden je i posrednik Kenit Čakić.

Raković je, navodno, uhapšen na naplatnim kućicama auto-puta s većom količinom novca. Inače, Raković je radio u Centralnom istražnom uredu Granične policije BiH, a bio je predložen i za Policijsku medalju za hrabrost.

Pojedini mediji pišu da su za prijem kadeta tražili između 15.000 i 20.000 KM.

Danas se oglasilo i Ministarstvo sigurnosti BiH, iz kojeg kažu da je Granična policija BiH formirala komisiju za provođenje procedure i vršila prijem kadeta u radni odnos u tu sigurnosnu agenciju, te da su u navedenoj komisiji imenovana i dva predstavnika njihovog ministarstva.

- Policijski službenici SIPA-e u petak su došli u Ministarstvo sigurnosti BiH i obavili razgovor sa navedenim uposlenicima Ministarstva, koji su bili članovi komisije za provođenje procedure prijema kadeta. Ostale informacije će biti dostupne kada SIPA i Tužilaštvo BiH provedu istragu i druge radnje iz svoje nadležnosti - saopćeno je iz ovog ministarstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.