open-navfaktor-logo
search
Veliko jedinstvo
Granski sindikati prikupili više od 560.000 KM za pomoć Turskoj i Siriji
Granski sindikati Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine prikupili su više od 560.000 konvertibilnih maraka (KM) za pomoć Turskoj i Siriji nakon razornih zemljotresa u februaru ove godine.
31.03.2023. u 12:42
get url
text

Savez samostalnih sindikata BiH, koji djeluje na teritoriji entiteta Federacija BiH, prije mjesec pokrenuo je apel za prikupljanje sredstava za pomoć narodu pogođenom zemljotresima u Turskoj i Siriji.

- Isključivo smo prikupljali sredstva od članova sindikata, sindikalnih organizacija. Moram istaći da je ovo pokazalo veliko jedinstvo u Savezu samostalnih sindikata BiH i veliku solidarnost - rekao je u petak predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe Samir Kurtović.

Kako je kazao, Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH prikupio je 132.902,90 KM. Sindikat elektroenergetskih radnika FBiH prikupio je 92.315 KM, Sindikat metalaca FBiH 89.882 KM, Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH 75.000 KM, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH 71.569,48 KM, Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH 70.000 KM, Sindikat BH Pošta Sarajrvo 15.000 KM, Samostalni sindikat šumarstva prerade drveta i papira BiH 13.770 KM, Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH 3.500 KM i Nezavisni sindikat UEP HZ HB 1.000 KM.

- To je ukupno 564.866,38 KM. To je veliki rezultat i snaga ovog sindikata. Ovim smo pokazali koliko možemo uraditi kao sindikat kada smo jedinstveni, solidarni i kad možemo pomoći u ovakvim situacijama koja se desila u Turskoj i Siriji - rekao je Kurtović.

Dodao je da su pomenuti granski sindikati, koji imaju potpisane sporazume s turskim sindikatom, već uplatili sredstva dok će u drugim sindikatima prikupljanje pomoći trajati do kraja aprila.

Kurtović se na današnjoj konferenciji za novinare također osvrnuo na stanje u SSSBiH i rekao da je početkom mjeseca održao sastanak s predstavnicima Evropske konfederacije sindikata (ETUC) i Evropske federacije sindikata javnih službi (EPSU).

Podsjetio je u SSSBiH djeluju dvije grupacije, jedna na čelu s Mevludinom Bektićem, a druga na čelu sa Selvedinom Šatorovićem.

Predstavnici evropskih asocijacija zatražili su od sindikalnog pokreta u Federaciji BiH da se konačno ujedini, a preduvjet za to je održavanje Kongresa.

Kurtović je rekao da njihova grupacija, na čelu s Mevludinom Bektićem, predstavlja dvije trećine članstva SSSBiH i da žele Kongres koji će biti jedinstven, legalan i legitiman.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.