open-navfaktor-logo
search
Staro željezo
GRAS bi od prodaje tramvajske pruge trebao zaraditi 500.000 KM, za šta će novac biti potrošen
Ministar saobraćaja Adnan Šteta je prije nekoliko dana izjavio da će pruga od Nedžarića do Ilidže biti prodana na licitaciji i da će novac biti iskorišten za plaćanje dugova GRAS-a.
21.09.2021. u 20:02
get url
text

Ipak, potpuno drugačija odluka iz Vlade KS je stigla u ovo javno preduzeće, a koju po ovlaštenju premijera Edina Forte potpisuje ministar finansija Davor Čičić.

Ovom odlukom daje se saglasnost GRAS-u za prodaju starih šina i ostalog otpadnog materija od pruge u staro željezo. Oni se također obavezuju da novčana sredstva od prodaje ulože u obnovu voznog parka, kako bi građanima omogućili što kvalitetniji javni prijevoz.

Velika je nepoznanica na koji način će sredstva od prodaje tramvajske pruge biti uplaćena GRAS-u jer je mjesecima račun blokiran zbog tužbi radnika. To znači ako novac bude uplaćen na račun GRAS-a, da će biti iskorišten za tužbe radnika, tako da od kupovine vozila, najvjerovatnije autobusa neće biti ništa.

- Jedino je sigurno da ide licitacija i da će se na njoj naći stare šine i ostali otpadni materijal. Očekuje se da će sve u kompletu biti prodano za oko 500.000 KM. Dužina pruge od Nedžarića do Ilidže je 3,5 kilometra i u jednom smjeru imate po dvije šine. Jedan metar šine je težak 60 kilograma. Cijena kilograma starog željeza je oko 55 feninga, tako da bi samo od prodaje šina trebalo da se zaradi više od 460.000 KM. Ima tu još i otpadnog materijala – kaže naš izvor iz GRAS-a koji je prethodnih godina bio uključen u licitacije prodaje starog željeza u ovoj javnoj firmi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.