open-navfaktor-logo
search
Plaća još nema
GRAS-u potrebna sistematizacija radnih mjesta, problem i veliki broj uposlenika na bolovanju
Oko tri stotine radnika GRAS-a u utorak je ponovo održalo protest, treći u nizu u posljednjih deset dana, tražeći da im se isplate plaće za januar i februar.
01.04.2021. u 10:37
get url
text

Radnici su ponovo zaprijetili i obustavom saobraćaja ukoliko im se ne isplate zaostale plaće.

Jučer je ponovo održan sastanak predstavnika Vlade Kantona Sarajevo sa predstavnicima GRAS-a. Nadležni su pokušali naći rješenje za deblokadu računa, a v. d. direktora GRAS-a Senad Mujagić tvrdi da bi uskoro moglo doći do isplate zaostalih plaća.

- Poslali smo određene dopise sa obrazloženjima prema nadležnom Ministarstvu koja su potrebna da bi se izvršila deblokada računa. Razgovarali smo o nekim novčanim iznosima koji se mogu ispoštovati, da bi se mogle isplatiti dvije zaostale plaće. Bilo je dogovoreno da se isplati jedna plaća, međutim, s obzirom na to da već ulazimo u treću, ta jedna plaća ne bi značila ništa. Tako da smo insistirali da se nađe novac i za drugu plaću - kazao je Mujagić.

VEZANI TEKST - V.d. direktora Mujagić: GRAS ne ide u stečaj, odabrali smo drugi scenarij

Problem predstavlja veliki broj uposlenika koji su na bolovanju, te najavljuju da će krenuti u sistematizaciju radnih mjesta.

- Trebamo uraditi novu sistematizaciju radnih mjesta sa smanjenjem broja radnika. Mi moramo poduzeti odgovarajuće mjere u cilju suzbijanja troškova poslovanja, tako da je jedino rješenje smanjenje broja radnika kako bi se prilagodili trenutnoj finansijskoj situaciji. Ja sam radnicima na protestu rekao da bi naredne sedmice mogli dobiti zaostale plaće i mi se nadamo da će do toga doći. Imamo problem i sa velikim brojem bolovanja. Blizu 190 uposlenika je na bolovanju koju su izloženi troškovima liječenja i to dodatno komplikuje ovu situaciju - navodi on.

Predsjednik Sindikata GRAS-a Amir Muminović se nada da bi plaće mogli dobiti do utorka naredne sedmice.

- Firma treba uraditi reorganizaciju i da  se vidi koliki broj radnika je ustvari potreban. Prošao je prijedlog, te je on vraćen je na doradu i čeka se da se račun deblokira. Također, napravljen je spisak radnika koji za godinu mogu u ići penziju, što će dodatno olakšati optimizaciju radnih mjesta. Plaće očekujemo u ponedjeljak ili utorak, ali mi ćemo tražiti da to bude do petka - istakao je Muminović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.