open-navfaktor-logo
search
Komisija 22. januara
Gratz: Opozicija u FBiH ništa ne blokira, ovo što nameću je antiustavno, dva puta sam molio Zukana...
Predsjedavajući Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mladen Bošković sazvao je za 22. januar sjednicu te komisije na kojoj bi se trebala razmatrati predložena odluka o izmjeni Odluke o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika i članova radnih tijela Zastupničkog doma PFBiH.
17.01.2024. u 07:47
get url
text

VEZANI TEKST - Hadžikadić: "Trojka" odustala od 17 reformskih zakona; Vukoja ispred države?!

Ovo je sedmi put da se zakazuje sjednica s istom tačkom dnevnog reda. Opozicija smatra da "Trojka" (SDP, NiP, NS) na taj način po svaku cijenu želi ispuniti želju HDZ-a o otvaranju puta imenovanju njihovog kandidata Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH.

U ovom trenutku HDZ i "Trojka" imaju samo pet članova Komisije i to – Mladen Bošković (HDZ), Damir Mašić (SDP), Aner Žuljević (SDP), Dragan Mioković (Naša stranka) i Rasim Smajlović (NiP). Opozicija ima četiri člana Komisije – Irfan Durić (NES), Eldar Čomor (SDA), Edina Gabela (SBiH) i Dajana Čolić (DF).

- Vladajuća koalicija putem Komisije za izbor i imenovanje i Zakonodavno-pravne komisije mjesecima čini sve kako bi se imenovao Vukoja. Priprema se teren za kršenje Ustava FBiH i Poslovnika Parlamenta FBiH samo da se dođe do tog izbora. Namjerno odluku o privremenom finansiranju spajaju sa tačkom o Vukoji. Niko nije protiv da se usvoji odluka o privremenom finansiranju, a sudija se mora izabrati u skladu sa važećim zakonskim propisima - kaže za Faktor federalni zastupnik Eldar Čomor (SDA) i član Komisije za izbor i imenovanje.

Federalni zastupnik Dennis Gratz (Demokratska fronta) u izjavi za Faktor tvrdi da ne stoji primjedba vladajuće koalicije da opozicija blokira FBiH.

VEZANI TEKST - "Problematična" komisija Parlamenta FBiH ponovo otkazana, opozicija nije došla, u pozadini i dalje slučaj Vukoja

- Mi ništa ne blokiramo. Dva puta sam zamolio Belmina Zukana (SDP), predsjednika Zakonodavno-pravne komisije, da skine tačku koja se tiče izmjena  poslovnika. "Trojka" insistira da prođe Vukoja i tako ispuni želju HDZ-a, a to je na ovaj način antiustavno. Želi se od nas zastupnika napraviti puke glasače, da dizanjem ruku ispunimo želje vlasti. Zašto je Vukoja jedini kandidat, zašto se toliko insistira na njemu?

Također, problematičan je i sadržaj izmjena Poslovnika. Recimo, predviđa smanjenje trajanja izlaganja zastupnika, nastoje da dođemo u situaciju da o krucijalnim stvarima za život u FBiH, a to je budžet, govorimo svega nekoliko minuta - istakao je Gratz, član Zakonodavno-pravne komisije.

S druge strane, pozicija upozorava da će neusvajanjem odluke o privremenom finansiranju skoro pa stati život u FBiH, trpjet će socijalne kategorije, bit će upitne isplate penzija...

- Svjedoci smo da opozicija blokira izbor radnih tijela nedolaskom na sjednicu. Ukoliko se četiri člana Komisije iz opozicije ne pojave na sjednici, Komisija nema kvorum za održavanje – poručio je Bošković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.