open-navfaktor-logo
search
Izmjene Krivičnog zakona
Gratz predlaže: Femicid kao krivično djelo, da se uvede doživotna kazna zatvora, ko ne može platiti umjesto odlaska u zatvor...
Federalni zastupnik Demokratske fronte Dennis Gratz pojasnio je izmjene Krivičnog zakona FBiH koje je uputio u parlamentarnu proceduru. Izmjenama su dodana nova krivična djela te su znatno pooštrene sankcije.
07.09.2023. u 10:42
get url
text

VEZANI TEKST - Gratz predložio izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH: Femicid, doživotni zatvor...

Kako je istaknuo Gratz, uvodi se institut doživotnog zatvora umjesto dosadašnjeg dugotrajnog zatvora (20-45 godina) za najteža krivična djela ili krivična djela učinjena sa posebnom brutalnošću i svirepošću.

- Povećava se dnevni iznos kojim se kazna zatvora mijenja novčanom kaznom, te se onemogućava zamjena kazne zatvora na ovaj način za osobe osuđene za krivična djela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenim međunarodnim pravom, kao i za djela protiv spolne slobode i morala – pojasnio je Gratz.

Izmjenama se precizno definiraju pojmovi kao što su članovi porodice, nasilje u porodici, bliske osobe, vanbračni partner, strana osoba…

Uvode se nova krivična djela, između ostalog, femicid, lišenje života iz samilosti, neovlašteno objavljivanje i prikazivanje spisa, portreta i snimka i seksualno nasilje u ratu.

- Konačno smo definirali šta sve predstavlja nasilje u porodici. Vratili smo institut doživotnog zatvora. Uveli smo sigurnosnu mjeru protjerivanja stranca iz zemlje. Onaj dušmanin koji ubije životinju, umjesto novčane, kaznit će se kaznom zatvora - poručio je Gratz.

VEZANI TEKST - Tijelo ubijene Nizame Hećimović deseci ljudi u koloni nosili od porodične kuće do džamije

Ukoliko predložene izmjene budu usvojene, Parlament Federacije oduzet će od predsjednika Federacije davanje pomilovanja počiniocima kaznenih djela. O pomilovanjima bi ubuduće odlučivao Parlament.

Federalna zastupnica Alma Kratina apelirala je na Vladu FBiH i rukovodstvo Parlamenta da se izmjene Krivičnog zakona što prije nađu na dnevnom redu.  

- Ova zakonska rješenja ćemo predložiti i na državnom nivou – poručio je državni zastupnik Dženan Đonlagić.

Detaljno obrazloženje predloženih izmjena zakona možete čuti u videu ispod.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.