open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Gratz: Situacija je tragikomična, pokušavaju eliminirati vladajućem režimu nepodobne članove Komisije
Kolegij rukovodstva Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvan je kako bi se odstranili oni članovi Komisije za izbor i imenovanje koji su politički nepodobni vladajućem režimu, kazao je zastupnik Demokratske fronte u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Dennis Gratz. 
06.07.2023. u 13:15
get url
text

- Situacija je vrlo tragikomična. Dobili smo novu pauzu nakon Kolegija. Kolegij se sastao jer Komisija za izbor i imenovanja u okviru vanredne sjednice nije imala kvorum za održavanje i ona nije mogla napraviti ono što je pokušala napraviti, da odstrani one članove Komisije koji su politički nepodobni vladajućem režimu. Funkcija sastanka Kolegija bila je de se prenese ovlaštenje Komisije da odluči o izboru i popunjavanju tog dijela na Zastupnički dom - naveo je Gratz.

Kako dodaje, oni sada čekaju rezultat sastanka Kolegija.

- U praznoj sali predsjedavajuća, gospođa Mirjana Marinković-Lepić sazvala, nekako poluinformativno, Kolegij. Nikoga nije bilo u sali, ja sam se igrom slučaja zatekao tu. Oni će učiniti danas sve da pokušaju pogurati jednog kandidata za izbor u Ustavni sud BiH i da neka nova izabrana Komisija proturi listu sa samo jednim imenom u Zastupnički dom. Učinit ćemo sve da to spriječimo. Imamo činjenice na svojoj strani da je to direktan atak na samu instituciju Ustavnog suda BiH - kazao je Gratz te dodao:

- Možemo biti poluduhoviti i tražiti da se po istom tom principu da i ovlaštenje Zastupničkom domu da odlučuje o izboru između svih kandidata. Ako Zastupnički dom bude odlučivao o novom sastavu za izbor komisije, insistirat ćemo da nam se dostavi lista svih kandidata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.