open-navfaktor-logo
search
Važan izbor sudije
Gratz: Skandal je samo po sebi da je Vukoja prvorangirani, apelujem na NS i SDP da Ustavni sud ne isporuče HDZ-u
Nevjerovatni su napori "Trojke" i HDZ-a da bude predložen samo jedan kandidat za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, i to Marin Vukoja koji ima nula dana relevantnog radnog iskustva, umjesto više kandidata koliko ih je prošlo proceduru. Također, sumnjam da bi Vukoja, koji je svojevremeno na poziciju sekretara doma u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine postavljen kao kadar HDZ-a, postupao objektivno i po pravilima struke.
17.03.2023. u 15:32
get url
text

VEZANI TEKST - Pivić o izboru sudije: Kada bi im Čović doveo konja i rekao da im je to najbolji kandidat oni bi prihvatili

Ovo je istakao Dennis Gratz, pravnik i zastupnik DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, domu koji treba izabrati sudiju Ustavnog suda BiH.

HDZ insistira da Zastupničkom domu bude dostavljeno samo ime Marina Vukoje kao prvorangiranog. Njega će podržati i SDP. S druge strane, SDA, DF i NES traže da se dostavi lista kandidata i da se zastupnici glasanjem odluče za jednog od njih.

Postavlja se pitanje zašto je važno da to bude Vukoja i šta to znači kada je u pitanju odlučivanje u Ustavnom sudu BiH.

- U aktuelnom, spornom postupku imenovanja sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kroz Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine vidim dvije stvari sporne. Tu su prije svega nevjerovatni napori "Trojke" i HDZ-a BiH da istaknu isključivo jednog kandidata, a ne njih više koliko ih je prošlo proceduru.

Vidite, od 26. januara 2023. kada je novi saziv Parlamenta FBiH imenovao članove Komisije za izbor i imenovanja pa do 20. februara kada je sačinjena rang-lista, imamo situaciju u kojoj se čak deset kandidata i kandidatkinja pojavljuje kao izbor za jednu od najvažnijih funkcija našeg sudskog sistema. NiP i HDZ su pokušali skandaloznim, državnoudarnim intervencijama da "provuku" opciju samo jednog kandidata, a kada su shvatili da im to neće proći, ova tačka je protekle srijede skinuta s dnevnog reda.

Dakle, ne dopušta nam se demokratski izbor, već se želi nametnuti samo jedna moguća opcija, ona gospodina Marina Vukoje - kazao je Gratz.

Istakao je da Vukoja nije dan svog radnog vijeka proveo u funkciji sudije, pa ni suda za prekršaje.

- On je službenik sa nula dana relevantnog radnog iskustva. Kako je on uspio dobiti najveći broj bodova je skandal sam po sebi i jedna velika sramota u radu tijela koja su pripremala ovaj proces - dodao je Gratz.

Drugo, istakao je Gratz, Vukoja, dugogodišnji sekretar Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na tu poziciju svojevremeno je postavljen kao kadar HDZ-a BiH.

- Ja sumnjam da bi on, nakon što bi teoretski bio izabran za sudiju Ustavnog suda BiH, postupao objektivno i po pravilima struke, imajući u vidu odluke na koje se Ustavni sud u skoroj budućnosti obavezao donijeti. Recimo, na plenarnoj sjednici zakazanoj za 24. mart će biti razmatrani zahtjevi za ocjenu ustavnosti odredaba Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH koje je 2. oktobra 2022. nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt. Glas gospodina Vukoje bi mogao presuditi prilikom donošenja odluke u vezi sa zahtjevom kojeg su podnijeli aktualni član Predsjedništva BiH Željko Komšić i bivši član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. A zamislite šta bi se tek moglo desiti ako na ocjenu ustavnosti ode neki novi izborni zakon? - naglasio je Gratz.

Kazao je da su otvaranje mogućnosti izbora više kandidata i onda zaista izbor onog kandidata ili kandidatkinje koji u najvećoj mogućoj mjeri ispunjava pretpostavke za obavljanje ove funkcije, "minimum koji moramo kao zakonodavno tijelo isporučiti kako bismo zaštitili naš ustavni poredak i načelo vladavine prava". 

VEZANI TEKST - Čović o sudiji Ustavnog suda BiH: Dogovarali smo usmeno uz prisustvo međunarodnih predstavnika, to treba provesti

- Još jednom apelujem na kolege iz Naše stranke i SDP-a da promijene meni neobjašnjivu odluku da Ustavni sud BiH isporuče HDZ-u BiH - rekao je Gratz.

Ustavni sud BiH sačinjava devet sudija, od kojih šest biraju parlamenti entiteta (Zastupnički dom Parlamenta FBiH bira četiri, a Narodna skupština RS-a dva), a preostalu trojicu bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, nakon konsultacija sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud trenutno ima sedam od devet sudija. Nedostaju po jedan iz FBiH i iz RS-a. Odluke se donose s pet glasova.

Prema Pravilima Ustavnog suda BiH, za sudije Ustavnog suda mogu biti izabrani istaknuti pravnici visokog moralnog ugleda.

- Funkcija sudije je nespojiva sa članstvom u političkoj stranci ili političkoj organizaciji u Bosni i Hercegovini, članstvom u zakonodavnoj, izvršnoj i drugoj sudskoj vlasti u Bosni i Hercegovini, odnosno u entitetima ili sa bilo kojom drugom funkcijom koja može utjecati na nepristranost sudije - piše u Pravilima Ustavnog suda BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.