open-navfaktor-logo
search
Politička situacija
Gratz: "Trojka" je pustila sve, a nije tražila ništa
Dennis Gratz, zastupnik Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, kaže da sve što se izdešavalo proteklih sedmica i mjeseci doživljava dosta emotivno.  
03.04.2023. u 19:29
get url
text

- Zaprepastila me šutnja velikog broja ljudi koji se inače tradicionalno oglašavaju, javljaju. Nekako je zamrla naša intelektualna scena. Mislim da smo puno bili življi, aktivniji na bilo koju temu svijeta, regije, Evrope, ali nekako je to sve zamrlo i kao da svi iščekuju kako će se ova farsa oko svrgavanja jednog režima i postavljanja novog završiti. Imam osjećaj da su građani navikli da razni lideri koji nemaju i ne osjećaju nikakvu odgovornost prema njima, prepustili svoje sudbine u ruke njima. Sve u svemu, mi smo navikll da neko drugi za nas donosi odluke i u tom komoditetu se osjećamo ugodno. Međutim, šta se desi kada nam te odluke nanose veliku štetu, a sada smo u situaciji da nam nanose veliku štetu - rekao je Gratz u emisiji Rezime na Federalnoj TV

VEZANI TEKST - Stojanović: Neću potpisati saglasnost za novu vladu FBiH

Smatra da je potpredsjednik FBiH Igor Stojanović (Socijaldemokratska partija)) hrabro istupio prošle sedmice.

- Zaista neću biti osoba koja će ga kritizirati. Vjerujem da je pod ogromnim pritiskom. Istupio je hrabro, pokazao je da bi mogao odgovoriti istorijskoj visini zadatka da postavi upitnik. Što je najvažnije razbio je lažni spin da predsjednik i potpredsjednik bilo šta blokiraju. On je imao određene zamjerke koje su prije svega bile upućene prema katastrofalnoj kadrovskoj politci njegove matične stranke. Danas je reterirao i ja to dalje ne bih komentirao osim da je bilo simptomatično da je gospodin Čović kao reakciju na njegovu odluku, vrlo suho parairao da će to biti završeno, da Stojanović neće biti problem. To nam govori ko ovdje zaista vuče konce i ko je glavni baja.

Gratz ističe da se čelnika Hrvatske demokratske zajednice Dragana Čovića vrlo često potcjenjuje, ali i precjenjuje.

- Mi nemamo poziv za sjednicu, nismo vidjeli 50 potpisa, ne znamo šta će nova Vlada raditi. Bombardovani smo imenima koja se mijenjaju, rotiraju, imamo ljude koji su osuđivani. Imam informaciju da će se šefovi klubova sastati u četvrtak. Dakle nemamo poziv za sjednicu, vremena ima da se ona sazove jedino u vanrednom obliku, što isto tako nije problem. Međutim, imamo milion drugih nepoznanica. Gospodin Lendo je još uvijek na stajalištu da neće dati saglasnost za imenovanje Vlade. Niko ovdje ništa ne blokira.

U SDP-u se trenutno ne zna ko pije, a ko plaća

Naglašava da bi visokog predstavnika Christiana Schmidta trebalo pozvati na odgovornost zbog onoga što je "napakovao".

Na pitanje da li potpredsjednik FBiH Refik Lendo štiti interese Bošnjaka ili SDA, Gratz odgovara: "Nadam se da štitit interese prije svega građana i građanki FBiH jer on je postavljen na funkciju izvršne vlasti i ako takav ima obavezu da štiti interese svih građana i građanki BiH. Generalno mislim da je vrlo kontraproduktivno, ako težimo evropskim vrijednostima, vraćati se na poziciju da li mi zastupamo partikularne interese. To nas dijeli dodatno, fragmentira nas i za posljedicu potvrđe ono što je bio ishod rata, a to je etničko čišćenje, genocid, ratni zločini."

VEZANI TEKST - SDP-ovci poslali mail, samo se "hrabro" nisu potpisali: Druže Nikšiću, dobar si čovjek, ali ovo ide u propast...

Kaže da ne razumije šta se trenutno dešava u SDP-u.

- Ne znam tamo ni ko pije ni ko plaća. Vidjeli smo i ovo u petak što se desilo sa Stojanovićem tako da sa rezervom uzimam sve njihove najave. Nadam se da će svi odgovoriti ovom zadatku i da ćemo iznaći neko rješenje koje će biti trajno. Da neće biti ad hoc intervencija bilo koga, nego hajde da iznađemo model koji će jednake aršine primjenjivati na sve. Ja ne bih da gospodin Schmidt išta više radi, uz dužno poštovanje. Zaista bih volio kad bi on što prije napustio ovu zemlju i prestao djelovati, jer on djeluje antibosanskohercegovački. Imam utisak i da ne voli nešto naročito ove ljude ovdje i da mu nije lijepo. Ne mislim da je dobro d abilo šta nameće i ono što je uradio je dovoljno štete nanijelo."

Gratz navodi da oni koji mogu formirati koaliciju imaju većinu.

- To je sasvim legitimno. U Zastupničkom domu to je 50 ruku. Međutim mora postojati salgasnost izvršne vlasti. Dakle ako ovo sada ne funkcioniše, zašto ne otvorite razgovore sa bilo kojom drugom strankom. DF u ovom trenutku ne bi ušao u vlast zato što se razgovara isključivo sa imenima preko medija. Brukaju se političke stranke nominacijama nekompetentnih pojedinaca. To za nas nije prihvaljtivo i ne želimo biti dio toga. Moja najveća primjedba Trojci je da su oni pustili sve da bi dobili par funkcijica, a da nisu zauzvrat ništa tražili. Meni je bilo žalosno kad sam pročitao Program koji su oni objavili. To su frazetine, opšti pojmovi. Nema ništa šta je Trojka tražila. Zaista želim da mi se odgovori šta se ovdje zapravo događa. Zašto trenutna vlast pokazuje servilnost prema Zagrebu, zašto se ne dešavaju politički procesi u glavnom gradu ove zemlje, voljeli ga ili ne? Zašto imamo konstante napade na institucije ove države, verbalne i sistemske?

Bojim se da nam žele podijeliti zemlju

Smatra da je trenutno utjecaj američkog ambasadora neprikladan jer određene njegove izjave nisu u maniru dobrog gosta.

- Nema on šta sugerirati kako ćemo mi formirati vlast jer je to naša vlast. Mi bi trebali biti odgovorni za svoje građane i građanske i brinuti se o njima. Apsolutno ne vjerujem da Schmidt sam djeluje. Bojim se da nam žele podijeliti zemlju. Tri dijela, tri etničke skupine pa snalazite se. Želi se ugoditi gospodinu Vučiću, Zagreb je promijenio svoju politiku. Ovaj narod je zaslužio puno bolje.

O rezultatima jučerašnjih izbora u Crnoj Gori kaže da mogu imati utjecaja na BiH.

- Oni su dio cijelog novog narativa. Cijela ta priča oko Otvorenog Balkana, srpski svijet, to je još uvijek u domenu nekih narativa, nemamo ništa konkretno. Ishod rata u Ukrajini će odlučiti definitivno kako će ovaj svijet izgledati i da li će opstati otvoreno društvo, građanski model i demokratija. Siguran sam da je ruski uticaj i u ovom trenutku, ovo što se dešava kod nas ovdje, ono što proizvodi ove zemljotrese u cijeloj regiji. Nemam ništa protiv Dejtona ukoliko ga budemo razvijali da ide u pravcu jedne moderne, građanske države - zaključio je Gratz.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.