open-navfaktor-logo
search
Sabor
Grlić Radman o Izbornom zakonu BiH: Aktivnosti najviših hrvatskih dužnosnika dovele su do rezultata
Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman istaknuo je u srijedu da su najviši hrvatski dužnosnici proteklih godina ulagali maksimalne napore u zaštiti položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini, posebice u potrebu izmjene Izbornog zakona i da su oni doveli do konkretnih rezultata.
26.10.2022. u 14:14
get url
text

- Vlada u svim međunarodnim kontaktima ukazivala je na nužnost izmjene Izbornog zakona u BiH koja će osigurati punu jednakopravnost svih konstitutivnih naroda bez mogućnosti preglasavanja. Ta su nastojanja dovela i do konkretnih rezultata tokom ove godine - istaknuo je Grlić Radman u Saboru podnoseći izvještaje za 2020. i 2021. godinu o provedbi Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH, prenosi Hina.

Potom je dodao:

- U junu je Evropsko vijeće prvi put jasno izrazilo spremnost da BiH dodijeli status kandidata. Pored toga, BiH je uključena u Strateški kompas EU-a, gdje se ističe ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH, a nedavno smo svjedočili i odluci visokog predstavnika Christiana Schmidta o izmjeni Ustava i Izbornog zakona.

Naveo je i da je uz podršku u ostvarivanju političkih prava vlada pružala konkretnu podršku i u mnogim drugim područjima važnim za kvalitet života i ostanak Hrvata u BiH, primjerice institucijama obrazovanja, zdravstva, kulture te Katoličkoj crkvi u BiH.

Arsen Bauk (SDP) prigovorio što se u izvještaju ne spominju aktivnosti predsjednika RH Zorana Milanovića kao jednog od sukreatora vanjske politike.

- Ne spominje se čak ni na način da šteti, vrijeđa i da je kontraproduktivan - ustvrdio je Bauk i predložio da sljedeći izvještaj glasi "ne bi sjala ovako lijepo ova Deklaracija, mi bi svjetlo zvali mrakom da nam nije Andreja".

Grlić Radman ponovio je da je Milanović štetočina, da je takav bio i kao premijer i da je poznato i njegovo antihrvatsko djelovanje prema BiH kad je loše i s omalovažavanjem govorio o tamošnjim Hrvatima. 

Ne mogu govoriti o njegovim aktivnostima kada aktivnosti nije bilo, poručio je ministar vanjskih poslova.

Dalija Orešković (Cantar) ocijenila je da vladi nije stalo do hrvatskog naroda nego do vlasti pod svaku cijenu te da to pokazuju i izvještaji u kojima se navode transferi iz budžeta za pomoć Hrvatima u BiH.

- Riječ je zapravo o mehanizmu kupovine glasova - ustvrdila je Orešković na što su HDZ-ovi zastupnici ocijenili da neutemeljeno vrijeđa i omalovažava cijeli hrvatski narod u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.