open-navfaktor-logo
search
Hrvatski šef diplomatije
Grlić Radman: Otvaranje pregovora BiH i EU-a do kraja ove ili početkom iduće godine
Ministar evropskih i vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je danas kako se otvaranje pristupnih pregovora između Evropske unije i Bosne i Hercegovine očekuje krajem ove ili početkom iduće godine.
29.08.2023. u 12:54
get url
text

- Možemo očekivati početak pristupnih pregovora između BiH i EU-a, ako ne do kraja ove, što bi bilo najbolje, onda sigurno početkom iduće godine - kazao je Grlić Radman u izjavi novinarima na Bledskom strateškom forumu.

Šef hrvatske diplomatije je kazao da je to bio hrvatski prijedlog na posljednjem Vijeću za stabilizaciju i pridruživanje u julu te da Hrvatska očekuje pozitivna izvješća Evropske komisije o napretku zemalja zapadnog Balkana.

BiH je dobila status kandidata za članstvo u decembru prošle godine.

Grlić Radman je rekao kako je bilo važno poslati tako snažnu poruku i dodao da zemlje zapadnog Balkana do te godine mogu značajno napredovati, objavila je Vlada Hrvatske.

On se dotakao i Crne Gore u kojoj traje kriza oko formiranja vlasti. Kazao je kako ta zemlja mora pokazati da je opredijeljena za proevropske vrijednosti ne samo u svojim deklaracijama, nego i svojim djelima, podsjetivši da je posljednje poglavlje u pregovorima zatvorila još za vrijeme hrvatskog predsjedanja Evropskom unijom 2020. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.