open-navfaktor-logo
search
Odnarođena kasta
Grmoja "uništio" HDZ BiH u Hrvatskom saboru: Kažu mi ljudi iz Posavine "ubiše nas naši, ubi nas Čović"
Hrvatsko pitanje i borba za rješavanje hrvatskog pitanja u Bosni i Hercegovini postala je borba za HDZ-ovske sinekure - izjavio je u hrvatskom Saboru zastupnik Mosta Nikola Grmoja.
02.10.2021. u 15:02
get url
text

- To je toliko daleko otišlo da su predstavnici Hrvata u institucijama BiH, odnosno predstavnici HDZ-a i njihovih satelita postali ponajveći inicijatori i ideolozi derogiranja ovlasti kantona, kao zadnjih bedema odbrane hrvatske konstitutivnosti u BiH, u korist Federacije i Sarajeva.

Spomenut ću samo izglasavanje Zakona o poljoprivrednom zemljištu u Livanjskom kantonu, s kojim se kanton razvlastio od ovlasti raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, u korist Milorada Dodika i njegovih pulena, izglasavanje odluke o konsitutivnosti Srba u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, po apelaciji Alije Izetbegovića i nametnutih odluka Wolfganga Petritscha, usklađivanje obrazovnog sistema po nalogu protuustavnog Ministarstva obrazovanja FBiH, nastojanja preuzimanja vlasti nad parkom prirode Blidinje od strane Sarajeva itd. - naveo je Grmoja.

No, dodao je, kako bi vidio kako djeluju i u kojem smjeru hrvatska politika u BiH vodi Hrvate, hrvatski premijer Andrej Plenković nije trebao ići dalje od Odžaka, gdje je otvorio most na Savi.

- Odžak se nalazi u Posavskom kantonu, koji je u Domovinskom ratu pretrpio nevjerovatne žrtve, dovoljno je reći da je srpski agresor 1992. potjerao sve Hrvate. Nakon Sporazuma u Daytonu Posavski kanton čine općine Domaljevac-Bosanski Šamac, Orašje i spomenuti Odžak. Nakon rata, Hrvati su se vratili u Odžak u nastojanju življenja od svoga rada. Glavni resurs je poljoprivredno zemljište, no od 2010. to im je onemogućeno, ali ne od Sarajeva ili Banje luke, nego od hrvatske vlasti.

Naime, u općinu Odžak dolazi preduzeće "Poljoprivrednik d.o.o.", firma koja je direktno povezana sa M-San grupacijom i koja je netransparentno i putem političkih pogodovanja dobila na raspolaganje skoro 1.645 hektara zemljišta. Zaposlili su troje ljudi. Potpisani ugovor trajao je 10 godina, istekao i umjesto da se zemlja dadne u zakup lokalnom stanovništvu, kao što je to slučaj svugdje u drugim općinama, političkim pogodovanjem nastoji se zakup ovoj firmi produžiti na sljedećih 40 godina - rekao je Grmoja.

Istakao je da Hrvati u BiH nisu HDZ.

- Moramo pobrisati znak jednakosti između hrvatskog naroda u BiH i HDZ-a koji se pretvorio u odnarođenu kastu koji ne preže ni od toga da trguje sa interesom svoga naroda u Posavini i u cijeloj BiH za potrebe nekih svojih sinekura. "Ubiše nas naši", kažu mi Hrvati iz Posavine - naveo je Grmoja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.