open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Grupa građana protestirala ispred zgrade Predsjedništva BiH: "Hoćemo u Evropu, nećemo u Rusiju"
Grupa građana okupila se danas ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu i protestirala zbog aktuelne situacije u državi.
20.12.2021. u 13:15
get url
text

Organizatori skupa su poručili da je ovo način da se resorne vlasti u državi i međunarodna zajednica pozovu na djelovanje i odgovornost.

Jedan od zahtjeva demonstranata je da Predsjedništvo BiH formira tijelo za koordinaciju nevladinih organizacija kako bi se uspostavio stvarni, a ne deklarativni, kontakt s građanima.

"Potpisali ste ANP, zovite NATO na Drinu", "Hoćemo u Evropu, nećemo u Rusiju", "Europe where are you?", "Hoćemo vladavinu prava, nećemo harmonike i ucjene", "Podrivanje državnih institucija je krivično djelo", "Nema pregovora o suverenitetu i teritorijalnom integritetu", "Nema pregovora o Zakonu o negiranju genocida", neke su od poruka koje su demonstranti istakli na transparentima.

Protesti "Buđenje građana" ranije su održani i ispred Ureda visokog predstavnika (OHR), Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Delegacije Europske unije, Parlamentarne skupštine BiH te Suda i Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.