open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na žrtve
Grupa građana u kalesijskoj školi želi postaviti Cvijet Srebrenice, zahtjev nije odobren
Jedna neformalna grupa građana u osnovnoj školi nadomak Kalesije želi postaviti Cvijet Srebrenice kako bi očuvali sjećanje na žrtve genocida. Njihov zahtjev još uvijek nije odobren jer škola tvrdi da nisu ispoštovane procedure.
25.10.2021. u 20:02
get url
text

Član neformalne grupe građana koja je inicirala i prikupila sredstva za podizanje spomenika u obliku Cvijeta Srebrenice u Osnovnoj školi u Vukovijama Donjim, Enes Habibović je rekao kako je ideja došla spontano, sa željom da se očuva sjećanje na događaje koji su se desili u Srebrenici 1995. godine.

- Bila je samo želja da se nikad ne zaboravi i da se nikad više nikome ne desi, niti nama Bošnjacima, niti bilo kome drugom - kazao je Habibović za BIRN BiH.

On je objasnio da bi uz spomen-obilježje bio postavljen i jarbol sa državnom zastavom, te da takvo obilježje ne potiče mržnju i netrpeljivost, niti ratne kvalifikacije.

Habibović je napomenuo kako je on s grupom prijatelja prikupio novačni iznos potreban za podizanje spomenika, te da su roditelji mještani podržali ideju. On je kazao da se iznenadio kada su dobili odgovor od privremenog školskog odbora, odnosno Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

- Nismo očekivali ovo, ne znam zašto je takva - rekao je Habibović i dodao kako spomenikom žele i nadomjestiti jaz u školskom planu i programu u kojem ne postoje lekcije kroz koje bi učenici učili o historijskim dešavanjima u proteklom ratu.

Iz Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH do objave teksta.

Armin Hodžić, direktor Osnovne škole Vukovije Donje, kazao je kako su u odgovoru napisali da ne mogu udovoljiti zahtjevu zbog Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju kantona, kojim se propisuje da nikakva ratna obilježja ne smiju biti u školskom dvorištu, ali da uprkos tome imaju rješenja za postizanje dogovora.

- Ne može neformalna grupa građana to raditi, jer se mora potpisati, kako su meni rekli iz Ministarstva, neki sporazum s pravnim licem koji će instalirati Cvijet i jarbol sa zastavom, što nije upitno, ali mora biti pravno lice - kazao je Hodžić.

Ni on ni školski odbor se ne protive ovoj inicijativi, kaže on i dodaje kako podržava čuvanje sjećanja na žrtve, ali da ni škola ni Ministarstvo nemaju dozvolu da odlučuju o ovoj incijativi.

- Takav zahtjev škola šalje Ministarstvu, a Ministarstvo, po pravilu, prosljeđuje Vladi Tuzlanskog kantona, to ide na Vladu i ona odlučje hoće li biti odboreno ili neće - rekao je on i dodao kako vjeruje da će inicijativa biti odobrena.

U Zakonu o osnovnom odgoju i obrazovanju u prostorima škole, između ostalog, neprihvatljivi su simboli, fotografije ili objekti koji se odnose na bilo koji rat, osim predmeta u kabinetima koji su nužni za izučavanje programskih sadržaja.

- Ratne spomen-table i spomenici koji sadrže detalje, interpretacije, kvalifikacije ili veličaju rat, kao i u drugim slučajevima predviđenim kriterijima za školske nazive i simbole, koje donosi ministar - stoji u zakonu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.