open-navfaktor-logo
search
Dobivali samo obećanja
Grupa uposlenika ViK-a nastavila sa štrajkom: Nećemo raditi dok ne riješe naše pitanje
Oni su NK radnici (nekvalifikovani radnici), i rade najteže poslove, no nemaju ni naknadu za posebne uvjete rada, što bi trebali imati
Autor: M. Ču.
20.03.2024. u 15:12
get url
text
FOTO: Autor: Didier Torche
Manja grupa uposlenika firme Vodovod i kanalizacije u Sarajevu i danas štrajkuje, a kako su kazali za Faktor, "neće se zaustaviti dok rukovodstvo firme ne ispoštuje njihov zahtjev i prime ih za stalno".
- Dosta nam je obećanja. Ili će nas primiti za stalno, ili neka nam daju otkaze. Nećemo raditi dok ne riješe naše pitanje - poručili su radnici u izjavi za Faktor.
Kažu da im se jutros obratila direktorica, ali nisu previše optimistični jer "dobili su ista obećanja koja dobijaju već dvije-tri godine".
Idemo do kraja
- Dok nismo obustavu rada napravili ništa nisu poduzimali. Priča je išla u smjeru da zakonski oni nama kao ne mogu dati ugovor. Kao opet su poslali taj mail prema resornom ministarstvu pa nema odgovora. Pa ne putuje taj mail iz Zimbabvea.
Ali eto, obećali su nam da je otišlo prema resornom ministru, ali mislim da nešto petljaju jer tako su nam obećavali i ranije i nikad se ništa nije promijenilo. Oni skidaju odgovornost sa svog imena i prebacuju na ministarstvo, a mi smo rekli da ćemo ići i pred ministarstvo.
Još nismo tu odluku zvanično donijeli, ali planiramo svakako. Idemo do kraja. Ako to tako ne bude, onda svima neka nam daju otkaze, ovo se više ovako ne isplati nastavljati, jer stresno je i za nas i za naše porodice. Svi drugi uposlenici imaju taj ugovor za stalno, samo mi nemamo - govore razočarano uposlenici ViK-a.
Oni su NK radnici (nekvalifikovani radnici), i rade najteže poslove, no nemaju ni naknadu za posebne uvjete rada, što bi trebali imati.
- Imamo najnižu plaću u Vodovodu i kanalizaciji. Potpisali smo ugovore na 996 KM, i to se ništa nije mijenjalo, možda bismo mogli imati povišicu 80 KM. Ali i to je pitanje. Tražili smo jutros samo da nam nešto napismeno daju i mi odmah nastavljamo sa radom, a oni ni to nisu udovoljili. Idemo do kraja po cijenu otkaza - poručili su.
Šta kažu iz ViK-a
Kantonalni propisi koji regulišu oblast zapošljavanja u javnom sektoru u Kantonu Sarajevo, tj. Uredba o prijemu u radni odnos u javnom sektoru na teritoriji Kantona Sarajevo, kao i Zaključak Vlade KS (tzv. moratorij) su ograničili postupanje poslodavca u pogledu prijema u radni odnos kako na određeno, tako i na neodređeno vrijeme.
Moratorij onemogućava zapošljavanje radnika na neodređeno vrijeme bez prethodne saglasnosti Vlade Kantona Sarajevo, čak i zapošljavanje na određeno vrijeme uvjetuje prethodnom saglasnošću resornog ministarstva, a obavezuje sve subjekte javnog sektora KS, samim tim i KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo.
Uprava se kontinuirano obraća nadležnim institucijama kako bi se riješio status radnika koji već duži period rade na određeno vrijeme, objasnili su iz Vodovoda i kanalizacije. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.