open-navfaktor-logo
search
Prošli provjere
GSS FBiH bogatiji za 18 novih registriranih spasilaca
Gorska služba spašavanja (GSS) Federacije Bosne i Hercegovine na području Blagaja i Stoca provela je program provjere i ispita za registrirane gorske spasioce.
23.11.2020. u 16:23
get url
text

Nakon završenog ljetnog i zimskog kursa, obuke iz pružanja prve medicinske pomoći i velikog broja sati praktične vježbe i stjecanja iskustva u matičnim stanicama, 24 polaznika iz Sarajeva, Mostara, Brčkog, Jajca, Bihaća i Zenice proteklog vikenda dobila su priliku pokazati znanje potrebno za registrirane gorske spasioce.

Uprsko jakom vjetru i izazovnim vremenskim prilikama, 18 kandidata pokazalo je spremnost i zrelost za značku spasioca kroz višesatno teoretsko ispitivanje i pismeni test u subotu, te praktičnu vježbu stijenskog spašavanja u nedjelju kroz 14 različitih ispitnih mjesta, saopćeno je iz GSS-a FBiH.

Komisija se sastojala od 12 instruktora i kandidata za instruktore koji su pratili rad i ocjenjivali znanje, snalaženje i sposobnosti kandidata.

- Osim značajne titule, značkom preuzimate veliku odgovornost i breme za spašavanje i pomaganje u uvjetima kada druge službe ne mogu pomoći - poručili su novim spasiocima iz GSS-a FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.