open-navfaktor-logo
search
Nema razloga za strah
Gupta: Za razliku od Ukrajine, mi smo već u MAP-u i NATO bi stajao kao naš štit
Dok pristižu informacije iz Ukrajine koje stanovnike Bosne i Hercegovine podsjećaju na period agresije od 1992. do 1995. godine, panika i strah se šire na društvenim mrežama, što za rezultat ima besmislenu kupovinu i skladištenje hrane i energenata.
04.03.2022. u 14:41
get url
text

Predsjednica Atlantskog vijeća u Bosni i Hercegovini Dijana Gupta smatra da nema nikakvog razloga za strah i paniku među stanovništvom jer naša zemlja je partner NATO saveza.

Ona je stava da treba zabraniti političko djelovanje političarima koji šire govor mržnje u Bosni i Hercegovini i ne vole ovu zemlju.

- Naši građani, s obzirom na sve što su prošli, mogu da se plaše onoga šta je bilo. Ako danas vidimo da mi ovdje imamo NATO štab u Sarajevu, da imamo novo pojačanje od 500 vojnika iz misije Altea, to je snažan vjetar Bosni i Hercegovini - izjavila je Gupta za Fenu.

Prema Berlinskom sporazumu, NATO vojnici mogu braniti mir u Bosni i Hercegovini, ukoliko bi došlo do njegovog narušavanja.

- Za razliku od Ukrajine, mi smo već u MAP-u i proveli smo najveći dio onoga što je NATO savez od nas tražio. Mi smo u jednoj sasvim drugoj situaciji po pitanju zakona u odnosu na Ukrajinu. Prema mojim saznanjima, neće biti nikakvih oružanih sukoba, a i kada bi došlo, NATO bi stajao kao naš štit i mi bismo mogli mirno da spavamo - izjavila je Gupta za Fenu.

Naglasila je da je važna integracija Zapadnog Balkana, te da je susjedna Srbija, zajedno uz člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, jedina u Evropi koja se na temu agresije na Ukrajinu svrstala kao neutralna, što nije u duhu civilizacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.