open-navfaktor-logo
search
Incident u "Mittalu"
Gusti dim iznad Koksare zbog ispada ekstraktora; Podić: Kazne su minimalne, naše kompanije ništa ne tjera da budu čiste
Zbog problema sa napajanjem eletričnom energijom danas u 13.34 sati u pogonu Koksare došlo je do ispada ekstraktora.
03.01.2021. u 19:29
get url
text

No, nakon otklanjanja problema, pogon je ponovo pokrenut u 14.20 sati, kazala nam je Alena Kahrimanović, portparolka zeničkog "Mittala" i dodala da su o svemu obaviješteni nadležni organi.

- U međuvremenu se postupilo po uputstvima za ovakve situacije i izvršeno je paljenje havarijalnih baklji na Koksari kako bi se spalio proizvedeni koksni plin – objasnila je Kahrimanović i dodala da je u tom periodu iznad Koksare bilo dima.

Gusti dim, po ko zna koji put, uznemirio je stanovnike Zenice koji su po društvenim mrežama, uz fotografije, pisali kako se danas desio još jedan ekološki incident za kojeg niko neće odgovarati.

U BiH je, kaže Anes Podić, predsjednik Udruženja "Eko akcija", zakonski okvir takav da se kompanijama daleko više isplati da zagađuju okolinu nego da dovedu svoje pogone u red.

- Bilo gdje drugo trošak rezervnog napajanja električnom enegrijom bio bi daleko manji nego kazna koju bi platili. Kazne su u našoj zemlji simbolične i dok je god takvo stanje zagađivači će nastaviti da zagađuju zrak koji dišemo – naglasio je Podić.

Prema njegovim riječima, po Zakonu o zaštiti zraka Federacije BiH, maksimalna kazna za ovakve i slične incidente iznosi oko 10.000 KM.

- Ako pogledamo stanje prethodnih godina, "Mittal" plati pet, šest, sedam kazni, a onda odu na sudsko odlučivanje, pa se to još prepolovi. Kazne su nažalost simbolične i to je razlog što se ovakvi incidenti dešavaju. Bilo gdje drugdje, ako je napanje problematično, novac bi se potrošio na rezervnu mogućnost, a sve u cilju da se incidenti svedu na minimum. Nažalost, naše kompanije ništa ne tjera da budu čiste – istakao je Podić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.