open-navfaktor-logo
search
Zatražila dokumente
Guterres odgovorio Cvijanović: PIC jedino relevantno tijelo za imenovanje visokog predstavnika u BiH
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres posredstvom Misije Bosne i Hercegovine odgovorio je članici Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željki Cvijanović da je Vijeće za implementaciju mira jedino relevantno tijelo za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH.
20.07.2023. u 08:26
get url
text

Naime, 11. jula je u Ured generalnog sekretara dostavljeno pismo Željke Cvijanović, tadašnje predsjedavajuće Predsjedništva BiH, u kojem je zatražila da se iz UN-a dostave relevantni dokumenti od značaja za BiH, odnosno odluku Vijeća sigurnosti o imenovanju njemačkog diplomate Christiana Schmidta na mjesto visokog predstavnika u BiH u skladu sa Aneksom 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir, Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine.

VEZANI TEKST - Cvijanović od generalnog sekretara UN-a zatražila da dostavi odluku o imenovanju Schmidta

- UN nije potpisnik Dejtonskog sporazuma niti je UN član PIC-a, odnosno Vijeća za implementaciju mira – jedinog relevatnog tijela za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH - navodi se u Guterresovom odgovoru, koji je objavio novinar Ivica Puljić na svom twitter nalogu.

Napomenuo je i to da su dokumenti Vijeća sigurnosti UN-a javnosti na raspolaganju na Službenom dokumentacijskom sistemu UN-a te da Sekretarijat Ujedinjenih nacija ostaje posvećen podršci Bosni i Hercegovini na njenom putu ka održivom miru i razvoju.

- Nadamo se da ćemo i ubuduće nastaviti saradnju sa svim elementima u državi koji vode tom cilju - dodali su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.