open-navfaktor-logo
search
Načelnik Banovića
Gutić: Stavljanje Kukića na crnu listu je smjernica za pravosudne organe
Predsjednik Pokreta demokratske akcije (PDA) Mirsad Kukić, koji je jučer stavljen na crnu listu SAD-a, svoju političku moć ostvario je potpunom kontrolom na Rudnikom mrkog uglja (RMU) u Banovićima.
06.01.2022. u 15:09
get url
text

"Koristeći službeni položaj direktora javnog preduzeća Rudnik Banovići, te zastupnika u Parlamentarnoj skupštini, Kukić je učestvovao u koruptivnim radnjama koristeći svoj politički uticaj i službeni položaj za ostvarivanje lične koristi", navodi se, između ostalog, u saopćenju State Deprtmenta.

Najveći Kukićev politički protivnik u Banovićima je aktuelni načelnik tog grada Bego Gutić iz Stranke demoktaske akcije (SDA), koji ističe da stavljanje Kukića na crnu listu nije iznenađenje.

Rudnik kao privatno vlasništvo

- Javna je tajna da se Kukić ponašao kao da je RMU Banovići njegovo privatno vlasništvo. On je bio gospodar tog javnog preduzeća, a Vlada FBiH je bila samo formalno vlasnik, iako ima 67 posto vlasničkog kapitala. Kukić je političku moć crpio iz rudnika jer ugalj je vrlo tražena roba kojom se može manipulirati u pogledu cijene, količina, kvaliteta i rokova isporuke. To su bili načini da se izvlači prljav novac kojim se finansiraju političke kampanje i kupuju glasovi - kaže Gutić za Faktor.

On dodaje da je Kukić autokrata, jer je određene ljude koji ga nisu podržavali drastično kažnjavao.

- Znao je reći da će ga neko upamtiti do devetog koljena jer je odbio njegov zahtjev. To je u Banovićima poznato i mislim da su građani na posljednjim lokalnim izborima pokazali šta o tome misle. Moj utisak u kontaktu s ljudima je da je ova odluka očekivana, ali i svojevrsna smjernica za pravosudne organe - kaže Gutić.

Mnogima je iznenađujuće što je baš Kukić stavljen u nivo s Miloradom Dodikom, Alternativnom televizijom i Milanom Tegeltijom, ali to nije izenađujuće, ističe Gutić, kada znamo od on ima pravosnežne i nepravosnažne presude.

Afere i saradnja

- Imamo izvještaj Ureda za reviziju instutucija FBiH iz 2017. godine u kojem su konstatovane brojne nepravilnosti u RMU Banovići. RMU Banovići je 2018. godine potrošio 150 miliona KM na javne nabavke, a upravo tim novcem je finansirano osnivanje PDA i njihova kampanja za izbore 2018. godine. Samo bina za centralni skup u Banovićima je koštala 80.000 KM - kaže Gutić.

Predsjednica PDA u Banovićima Elzina Pirić postala je poznata po izjavama o Kukiću, pa je, između ostalog, o njemu rekla da je "zvijezda vodilja svih građana Banovića" i da je sunce usijalo u Banovićima kada je majka Mevla rodila Mirsada Kukića.

- Očigledno je da zvijezda vodilja gubi sjaj i da tamni. Poruka ovih sankcija je da provosudni organi trebaju postupati kada je u pitanju Kukić i svi drugi. SDP se često bavi pitanjima korupcije i vrši pritisak na proavosuđe zbog raznoraznih "afera", a sada je vrijeme da pošalju poruku da ne treba sarađivati s onima na crnoj listi SAD-a. Ukoliko su principijelni, jasno je šta trebaju uraditi - zaključio je Gutić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.