open-navfaktor-logo
search
Novi Pravilnik
Gužve na graničnim prijelazima sa Hrvatskom: Ovo već postaje robija
Velike gužve prisutne su na nekoliko graničnih prijelaza BiH i Hrvatske. Uzrok je Pravilnik za tranzitni promet koji je donijela Hrvatska.
25.05.2021. u 19:30
get url
text

VEZANI TEKST - Ministarstvo RH tvrdi: Dosadašnje rute za teretni tranzitni promet između Hrvatske i BiH nisu ukinute

Rješenja se traže, tvrde bh. predstavnici vlasti, poručujući da će tražiti i reakciju Evropske unije. Iz resornog ministarstva u Hrvatskoj tvrde da Pravilnik ne ukida dosadašnje rute za teretni tranzitni promet između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Najveću štetu, međutim, trpe vozači teretnih vozila i bh. privrednici.

Gužve, višesatna čekanja, potom vožnja od jednog do drugog graničnog prijelaza, uz rokove koji su postavljeni za isporuku, ali i ispravnost robe koju prevoze, uz sve to, novonastala situacija liči na robiju, poručuju vozači teretnih vozila u razgovoru sa novinarima N1.

- Ovo nisu problemi, ovo već robija postaje – za vozače robija i za firme robija. Radiš kao vozač, plaćen si po kilometru, gdje si danas? Gdje? Nema te nigdje... Spavaš u kamionu, ubijaš se, zašto, za ništa - komentarisao je Fikret Mujarić iz Cazina.

Emin Hebibović iz Mostara ističe da od sinoć u 20.15 sati čeka na prelazak granice. Privrednik Mahmut Kapić iz Cazina ističe da država ne reaguje a da privatnici snose troškove.

No, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković ističe da su određene radnje poduzete i ostvareni kontakti. Staša Košarac, ministar vanjske trgovine BiH navodi da su obavijestili Delegaciju EU o zastoju jer je Hrvatska donijela jednosstranu odluku, dok ministar komunikacija i saobraćaja BiH Vojin Mitrović očekuje rješenje i nastavak tranzita kamiona preko spornih graničnih prijelaza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.