open-navfaktor-logo
search
Iznenadni poklon
Hadž kao nagrada za 20 godina rada
AUTOR: Mina
10.06.2024. u 22:00
get url
text
Selvad-ef. Bajrić
Selvad-ef. Bajrić
FOTO: Mina
Selvad-ef. Bajrić, imam džemata Baštra, već 20 godina ispraća na hadž svoje i džematlije s područja Medžlisa Islamske zajednice Krupa.
Ove godine džematlije su ispratile njega da prvi put među milionima muslimana širom svijeta bude predstavnik njihovog džemata i obavi hadž, petu islamsku dužnost, i tako kruniše svoje ibadete.
- Hadž sam dobio kao poklon od svog džemata i Medžlisa Bosanska Krupa, nakon jubileja do 20 godina rada u džematu. Ova nagrada bila je veliko iznenađenje, jer nisam znao o čemu se radi sve do centralne mevludske svečanosti koju je glavni imam s kolegama organizirao u mom džematu, kada su mi obznanili informaciju da su odlučili da me ove godine pošalju na hadž - kazao je efendija Bajrić.
Prisjeća se kako je to za njega bio jedan emotivni šok, te da je trebalo da prođe jedno vrijeme da razumije i shvati veličinu nagrade koju je dobio.
- Ogromna je ovo nagrada za mene i da budem počašćen da dođem na najsvetije mjesto na zemlji mi puno znači - kazao je Bajrić.
Naveo je kako radi u džematu "treće kategorije", što znači da je riječ o manjem džematu od 130 do 150 domaćinstva, koji je počeo s radom 2003. godine.
Ističe kako imaju brojne aktivnosti, među kojima se svakako izdvaja mektepska pouka koju pohađa oko 40 polaznika, što je za džemat ove kategorije značajna brojka.
- Kao imam, trudio sam se maksimalno u svim ovim godinama da ne prođe nijedan odlazak naših hadžija, a da nisam prisutan, da se poselamim s hadžijama koje odlaze. Naravno, uvijek sam dovio Allahu, dž.š., da insan bude jedan od tih koji će, ako  Bog da, putovati - istakao je Bajrić.
Kroz imamski rad, dodaje, džematlijama se stalno ukazuje na pet islamskih dužnosti na kojima se temelji naša vjera, pri čemu je hadž za njega osobno, ali bi tako trebalo biti i za sve vjernike, kruna ibadeta.
- Posljednjom islamskom dužnosti krunišemo svoj ovodunjalučki život u tom vidu ibadeta, hadž je kruna svega onog što radiš od hajra, i ja sam to tako shvatio. Allah me tako počastio da završim i tako objedinim tih pet dužnosti - kazao je efendija Bajrić.
Ovom prilikom je kazao kako u svom radu mlade stalno podsjeća na izvršenje obaveze hadža, ukoliko su to u mogućnosti, da teže tome, da to iz više razloga ne ostavljaju za "stare dane".
- Mlađi su u tom nekakvom strahu da im nije još vakat došao. U suštini, vakat dođe kad vas Allah pozove, ne da mi to odlučujemo - kazao je Bajrić.
Ukazao je na činjenicu da imamo puno više mlađih, onih koji su u mogućnosti da obave hadž, od naših deda, nena i majki koje došle u Mekku da, zaista s velikim naporom i vlastitim trudom, obave ovu islamsku dužnost.
- To treba da bude podstrek i pouka svim mlađim da je ipak bitno da razmišljaju o tome da što mlađi dođu ovdje. Nije isto kada u mlađim godinama dođete ovdje i bolje razumijete neke stvari od naših starijih majki. Ali naravno, kome Allah da nafaku i propiše da bude njegov gost, ne može niko drugi biti nego onaj koga On pozove - kazao je efendija Bajrić.
Obrede hadža ocijenio je napornim i izazovnim i za mlađe osobe, ali je svakako da će oni biti lakše i ispravnije biti obavljeni kada ste u mlađim godinama.
- Dok ste mlađi, jednostavnije i lakše sve obavite, ali i ispravnije. Koja je zaista razlika između odlaska u mlađim ilil kasnijim godinama, Allah najbolje zna, i ne treba ni o čemu suditi - kazao je efendija Bajrić.
Na kraju je pozvao mlađe, što je svakako u duhu pravilnog razumijevanja vjere, da uvijek pomažu starijima, pa i prilikom ovog zahtjevnog obreda.
- Ovdje smo da pomognemo jedni drugima da uradimo sve što možemo kako bismo omogućili svim hadžijama da hadž obave na ispravan način - poručio je efendija Bajrić.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.