open-navfaktor-logo
search
Pregledi još traju
Hadžiabdić: Dojave o bombama upućene telefonom su iz BiH, mailovi školama stigli iz inostranstva
Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo kazao je da su dosadašnjim KDZ-pregledima pripadnici policije utvrdili da se radi o lažnim dojavama o bombama, a koje su stigle putem e-maila na adrese više od 100 sarajevskih osnovnih škola, kao i dojave koje su telefonom upućene Općinskom sudu Sarajevo i Općini Centar. 
25.05.2022. u 19:30
get url
text

- Aktivnosti policijskih službenika su još u toku kako bi u potpunosti izvršili KDZ preglede na svim lokacijama - kazao je Hadžiabdić. 

Hadžiabdić je ranije danas, gostujući na N1 kazao i da su dojave koje su upućene telefonskim putem stigle iz BiH, dok su dojave poslate putem mailova stigle van granica BiH. 

- Prva saznanja govore da prijetnje dolaze izvan BiH, ali sada ne možemo govoriti o motivima. Možemo isključiti da se radi o klasičnim dojavama bombi kada se završava školska godina, ili kada se trebaju raditi kontrolni… U ovom momentu ne možemo govoriti da li se radi o organizovanom ili pojedinačnom. Moguće je da se ovo krivnično djelo kvalifikuje kao terorizam. Policija KS intezivno na ovome slučaju sarađuje sa drugim agencijama - kazao je Hadžiabdić. 

VEZANI TEKST - Ovo je prijeteća poruka koja je stigla na mailove sarajevskih škola

Dodao je da se ne može isključiti mogućnost da su današnji napadi mogu dovesti u vezu sa upozorenjima iz NATO-a na ruske cyber napada, ali da zbog same istrage ne može iznijeti više detalja. 

Hadžiabdić je kazao i da su ostvarili određene kontakte sa svim partnerskim agencijama, uključujući i agencije van države.

- Ove prijetnje u BiH možemo dovesti u vezu sa sličnim prijetnjama u Srbiji, ali za sada ne možemo potvrditi - rekao je.

Upitan koliko smo spremni na ozbiljnije cyber napade, Hadžiabdić je kazao: Policija KS je spremna da odgovori na sva krivična djela koja spadaju u njenu nadležnost. Cyber napadi su u nadležnosti FUP-a, ali mi smo spremni pružiti pomoć.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.