open-navfaktor-logo
search
Odluka suda
Hadžiahmetović ponovo preuzeo ViK, smiješi mu se i ministarska pozicija u novoj Vladi KS
Enver Hadžiahmetović ponovo je direktor sarajevskog Vodovoda i kanalizacije.
19.12.2020. u 08:25
get url
text

Iz drugog pokušaja jučer je provedena odluka Općinskog suda u Sarajevu. Hadžiahmetović se po odluci Suda na direktorsku poziciju trebao vratiti 6. novembra, ali v.d. direktora ViK-a Adnan Hodžić, nije htio predati dužnost. Nakon žalbe Hadžiahmetovića primopredaja dužnosti izvršena je bez problema.

- Vraćen sam na dužnost po novom sudskom rješenju od 11. decembra. Nadzorni odbor i direktor su regovali u roku tri dana, kako je odredio Općinski sud, iako je u međuvremenu predsjednik Nadzornog odbora ViK-a dao ostavku, pa su glasala preostala dva člana Nadzornog odbora i donijeli su odluku – kazao je Hadžiahmetović.

Dodaje da je primopredaja izvršena mirno i ljudski.

- Rekao sam ako hoćete da mirno obavimo primopredaju, a ako nećete imaju drugi pravni lijekovi. Pristali su jer su trebali ispoštovati rješenje suda od 23. oktobra, a nisu to učinili i za to će neki ljudi odgovarati. Ne mislim tu na bivšeg direktora Hodžića koji me zamjenio nakon moje nezakonite smjene. Hodžića vraćam na radno mjesto na kojem je i bio i ranije i na koje sam ga ja postavio u aprilu 2020. godine kad sam bio direktor. Hodžić je bio samo inženjer na Butilama, pa smo ga prebacili da bude šef Službe za distribuciju u Dispečerskom centru ViK-a. Ovim sam dokazao da se ne želim nikome svetiti i Hodžića sam vratio na staro radno mjesto, a mogao sam napisati bilo koje drugo rješenje. Meni je cilj da moji saradnici budu zadovoljni i da narod ima uredno snabdijevanje vodom – kaže novi-stari direktor ViK-a.

Postoji mogućnost da Hadžiahmetović ubrzo promjeni radno mjesto, ali ovoga puta u novoj Vladi KS.

- U pravu ste ja sam jedan od kandidata za ministra novog ministarstva koje je spojeno od dva ministarstva prostornog uređenja i komunalne privrede i infrastrukture KS – potvrdio je Hadžiahmetović za Faktor.

Enver Hadžiahmetović zvanično je imenovan za direktora Vodovoda i kanalizacije u oktobru 2019. godine, na mandat od četiri godine i na prijedlog stranke Narod i pravda.

Nakon što je smijenjena vlada "šestorke" krajem januara 2020. godine, a vlast u Kantonu Sarajevo preuzela SDA, SBB, DF smijenjen je i Hadžiahmetović. Za v.d. direktora u septembru 2020. godine imenovan je Adnan Hodžić i uslijedila je smjena Hadžiahmetovića, koji je podnio tužbu i Osnovi sud je Hadžiahmetovića vratio u direktorsku fotelju.

Od nove godine stara Vlada KS (sada "četvorka") ponovo se vraća na vlast i u 2021. godini i kako je to tradicionalno prilikom smjene vlasti doći će do nove "sječe" direktora po stranačkoj podobnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.