open-navfaktor-logo
search
Imenovanja na čekanju
Hadžiavdić: Čavara već tri godine ponižava kandidate za sudije Ustavnog suda FBiH
Marinko Čavara, predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, još jednom je potvrdio, spominjući presudu Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić", da višegodišnju blokadu imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH provodi po nalogu stranačkog šefa Dragana Čovića zbog nepristajanja probosanskih stranaka na izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kakve želi HDZ.
16.08.2022. u 11:30
get url
text

VEZANI TEKST - Čavara: Sudije Ustavnog suda FBiH nisu imenovani jer nije bilo političkog dogovora

Čavara je poručio i da ne odustaje od svoje namjere da obavi razgovore sa 25 kandidata za sudije, čija imena mu je dostavljalo u prethodnom periodu Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH.

Kaže kako se u Sarajevu na njega podigla bespotrebna hajka, a da se na međunarodne predstavnike vrše žestoki pritisci "kao da HDZ nešto blokira, da je HDZ kriv za opću krizu u FBiH".

- Dio međunarodnih predstavnika to je i prihvatio. Bez obzira što imamo odluku Ustavnog suda BiH koja šest godina nije provedena, koja se temeljno tiče demokratičnosti izbora 2. oktobra. Ili ne razumiju ili su pod priotiskom Sarajevo – kaže Čavara.

Ističe da on kao predsjednik Federacije BiH ima pravo obavljati razgovore sa kandidatima.

VEZANI TEKST - Dunović: Čavara kupuje vrijeme ili će ići korak dalje pa predložiti imena za koja zna da nisu kompetentna

- Pozivam ih jer ja ih imenujem, u skladu sa Ustavom FBiH uz saglasnost sa potpredsjednicima. Da vidim jesu li ostali kod svojih prijava i da razgovaram kao predsjednik FBiH sa osobama od kojih ću neke imenovaniti. Očito nekima to ne odgovara. Zar je zabranjeno predsjedniku FBiH da razgovara sa kandidatima – pita Čavara.

A jedan od njih je i Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda Parlamenta FBiH. U izjavi za Faktor kaže kako nije zabranjeno predsjedniku FBiH da razgovara sa kandidatima, ali da isto tako nigdje nije ni propisano da to treba raditi, te da mu uopće nije poznato da se to ikada radilo na taj način.   

- Imalo bi smisla da je to uradio prije tri godine ili da recimo zajedno sa potpredsjednicima FBiH obavlja razgovore, da su sačinili akt na osnovu kojeg će to raditi.  Predsjednik FBiH je protekle tri godine na jedan ponižavajući način odnosio se prema svim kandidatima, ne oglašavajući se ni na koji nančin, ignorirajući listu VSTV-a, stavove potpredsjednika Milana Dunovića i Melike Mahmutbegović koji su mu pisali u nekoliko navrata da se imenuju sudije. Sve to je što radi za kandidate ponižavanje, i sada se nakon tri godine sjetio da nas saziva  – navodi Hadžiavdić, dodajući da se najvjerovatnije ni on neće odazvati na Čavarin poziv.

Čavaru su do sada tri kandidata obavijestila da ne žele doći na razgovor, Enver Išerić, Nina Kisić i Sena Uzunović.

VEZANI TEKST - Išerić poručio Čavari: Kao kandidat za sudiju neću doći na razgovor, jer sve što radite je nezakonito

Čavara ignorira liste VSTV-a i svojih potpredsjednika i namjerava u Ustavni sud FBiH imenovati državnog tužioca Dubravka Čamparu i dugogodišnjeg sekretara Ustavnog suda RS-a Ljubomira Ožegovića.

Da bi Ustavni sud FBiH nešto proglasio vitalnim nacionalnim interesom, potrebni su glasovi najmanje dvoje sudija u Vijeću za vitalni nacionalni interes. Ukoliko bi prošao Čavarin prijedlog HDZ BiH (Mirko Miličević) i SNSD (Ljubomir Ožegović) bi svaku odluku u Federalnom parlamentu mogli proglasiti štetnim za vitalni nacionalni interes, jer će Ožegović, izvjesno je po automatizmu postati član Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa FBiH. Ovim bi Milorad Dodik i Dragan Čović preuzeli apsolutnu kontrolu i nad Federacijom BiH, piše Istraga.

Trenutno u Ustavnom sudu FBiH sjede Vesna Budimir (Hrvatica), Aleksandra Martinović (Ostali) , Edin Muminović (Bošnjak), Kata Senjak (Hrvatica), Mirjana Čučković (Srpkinja). Upražnjena su četiri mjesta. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.