open-navfaktor-logo
search
Kultura sjećanja
Hadžići: Obilježena godišnjica odbrane Košćana
Na brdu Košćan u općini Hadžići danas su se okupili saborci i građani, kako bi na dostojanstven način obilježili godišnjicu odbrane jedne od najvažnijih strateških tački odbrane Sarajeva u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu 1992-1995 godina.    
06.05.2023. u 16:19
get url
text

Ovaj strateški veoma bitan prostor, bio je meta agresora, međutim iako u više navrata napadnut, opstao je i ostao neporažen.  

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović danas je u okviru obilježavanja ove godišnjice u Hadžićima položio cvijeće, te odao počast svima onima koji su na ovom mjestu dali najvrijednije što su imali, svoj život. 

- S ovog mjesta danas želim da poručim kako će kultura sjećanja, nadjačati kulturu zaborava, čemu svjedoče ova djeca koja su danas ovdje. Vi ste naša budućnost, i vama smo dužni da prenesemo istinu, zbog čega mi je uvijek  posebno zadovoljstvo što upravo vama mogu da se obratim. Posebnu zahvalnost danas odajemo svima vama koji se branili ovu strateški bitnu kotu, posebno našim šehidima, čija imena ne zaboravljamo - kazao je u svom obraćanju ministar Osmanović. 

Današnje obilježavanje uljepšali su učenici s područja općine Hadžići, čiji su literarni radovi nagrađeni danas.

Održan je i historijski čas, kako bi svi prisutni imali priliku evocirati uspomene na period kada su hrabri pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine odbranili teritoriju Košćana. 

Padom Košćana bio bi presječen i Put spasa, zatim put za Hercegovinu i srednju Bosnu, međutim Deveta brdska brigada i 109. viteška brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine odbranili su Put spasa, jedinu kapiju za Sarajevo tokom agresije, saopćila je Služba za protokol i press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.