open-navfaktor-logo
search
Vanjskopolitički stručnjak
Hadžidedić: SAD i bez Trumpa za raspad BiH, dozvolili Schmidtu da sruši Dejton, "Trojka" je tu da im pomogne
Nekadašnja ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić prije nekolio dana izjavila je da ne isključuje mogućnost da Sjedinjene Američke Države dozvole komadanje Bosne i Hercegovine, pogotovo ako na tamošnjim predsjedničkim izborima 2024. godine pobijedi Donald Trump. 
21.12.2023. u 20:09
get url
text

VEZANI TEKST - Vesna Pusić: Ne bih se uzdala da Amerikanci neće dozvoliti komadanje BiH, uzdaj se u se i svoje kljuse

Iako Pusić nije aktivna u diplomatiji, i dalje je dobar poznavalac političkih prilika i kretanja u svijetu, pa bi se zbog toga njena pesimistična procjena u vezi s budućnosti BiH trebala shvatiti najozbiljinije. 

Profesor politologije i ekspert za međunarodne odnose dr. Zlatko Hadžidedić u razgovoru za Faktor kaže da se, nažalost, slaže s procjenom Pusić.

- Pusić je u pravu, s tim da mislim kako za takav potez SAD-a nije uvjet da u Bijelu kuću stigne Trump. I ova aktuelna administracija SAD-a na čelu s predsjednikom Joeom Bidenom je odustala od BiH. Velika Britanija je svih ovih godina bila za stvaranje "velike Hrvatske" i "velike Srbije". Sada joj se pridružio i SAD. Sadašnja garnitura vlasti u BiH, pritom mislim na "Trojku" (SDP, NiP i NS, op. a.), dovedena je da završi posao razgradnje države. 

Da se razumijemo, i prethodna vlast je radila isto, ali presporo za Zapad, pa je njihovo mjesto zauzela "Trojka", koja aminuje sve što traže Milorad Dodik i Dragan Čović. Uostalom, BiH od 1990. nema ljude u politici koji rade u interesu države - kaže Hadžidedić.

Ističe kako je u toku realizacija tog plana.

- Osovina London - Brisel - Washington dala je saglasnost da se državna imovina dodijeli RS-u, a Dodik povuče, na koji način i u kojoj mjeri, vidjet ćemo. Evropa još od februara 1992. i Lisabonskog sporazuma radi na podjeli BiH, tada je suverenitet države prebačen na vođe naroda. No tada su Amerikanci bili protiv tog plana, ali sada više nisu - tvrdi on.

Dodaje kako je BiH žrtva predrasuda, površnih, ali i često netačnih procjena političara sa Zapada.

- Dok sam radio doktorat u Londonu, znao sam, i to od zbiljnih ljudi, čuti kako je BiH ostatak Otomanske imperije, pa je takvu treba podijeliti. Mnogo predrasuda ima i prema Sjevernoj Makedoniji, otud je i ona decenijama od samostalnosti u problemima - govori on. 

Bijela kuća je odustala od Dejtona, jedino ga mi još priznajemo, naglašava Hadžidedić.

VEZANI TEKST - Hadžidedić za referendum: Za nas u BiH je sada pitanje biti ili ne biti - jedna ili tri nacije

- Da su Amerikanci odustali od Dejtona, valjda je svima jasno nakon što su dozvolile visokom predstavniku Christianu Schmidtu da mijenja Ustav FBiH. Pa ne može se mijenjati jedan dio mirovnog sporazuma, a da se kompletan ne nađe pod revizijom.

Schmidt je srušio Dejton, Dodik ga je potkopovao. Ima još onih koji smatraju da Amerikanci, bez obzira na to ko bio na vlasti, demokrate ili republikanci, ne mijenjaju drastično svoju vanjsku politiku, pa u tom smislu neće se odreći Dejtona koji je isključivo njihov projekat.

Pritom zaboravljaju da živimo u vremenu globalnih preslagivanja gdje BiH nije pitanje na kojem će se SAD držati principa jer su samo interesi vječni. I onda ćemo se jednog dana probuditi u ko zna kojoj državi jer nismo ni kao političari ni kao javnost učinili dovoljno da spasimo državu - stav je Hadžidedića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.