open-navfaktor-logo
search
Stav eksperta
Hadžidedić: U Evropi još živi ideja da nestane BiH, Merkel i Njemačka, a ne Rusija, sponzor su Vučića i jačanja Srbije
Sjedinjene Američke Države i Rusija su na dva suprotna pola, nisu bili u zategnutijim odnosima još od Hladnog rata, a razlog je agresija Kremlja na Ukrajinu. 
09.06.2022. u 21:28
get url
text

VEZANI TEKST - Kakve su namjere Pariza: Je li Macron BiH zalupio vrata EU-a, šalje li Zapadni Balkan trajno u drugi tim?

Zbog toga čudi da Washington i Moskva na sličan, pozitivan način vide razvoj našeg regiona kroz inicijativu "Otvoreni Balkan", dok "ratuju" u Ukrajini. Tako je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon neostvarene posjete Beogradu (Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Bugarska zabranile prelet njegovog aviona) kazao:

- Očigledno je da nisu željeli da podržimo Srbiju i njenu inicijativu "Otvoreni Balkan", koja bi trebalo da unaprijedi odnose u regionu. Sada je jasno da NATO i Brisel žele Balkan za sebe, žele zatvoreni Balkan.

Podsjetimo, u "Otvorenom Balkanu" zasad su Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, a nije mali broj analitičara koji smatraju da se iza ove, naizgled samo ekonomske inicijative krije lukava i opasna politička namjera režima srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da indirektno ovlada Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom.  

VEZANI TEKST - Ruska novinska agencija: Sadašnje granice na Balkanu su uvjetne, Srbija da bude centar moći u regionu

Zlatko Hadžidedić, politolog i ekspert za međunarodne odnose smatra da Rusija nije glavni igrač na Balkanu, odnosno BiH. 

- Rusija glumi da je faktor u ovom dijelu Evrope pa zato podržavaju Otvoreni Balkan. Moskvi je BiH bila poluga da se NATO povuče iz planova u Ukrajini, da ga otjera iz svog dvorišta, jer sve to djeluje po principu spojenih posuda. Nije Rusija ovdje glavni igrač niti je ona autor priče o jakoj Srbiji na Balkanu. Ideja o takvoj Srbiji je izvorno britansko-francuska, još nekada iz 19. vijeka.

Kasnije je taj kurs držala Velika Britanija, pa kad je izašla iz Evropske unije, Brisel ju je nastavio. Tu priču su na određen način London i Pariz "prodali" i Amerikancima, koji se drže principa nepovredivosti granica, i to je ono što drži BiH cjelovitom državom - kaže Hadžidedić za Faktor.

VEZANI TEKST - Korać: "Srpski svet" je originalni plan Miloševića, Vučiću je Otvoreni Balkan samo paravan za udar na BiH

Smatra da glavni problem BiH nije u Moskvi već u Briselu.

- U Evropi nije nestala ideja da se BiH izbriše sa mape. A to što imamo poruke podrške iz tamošnjih centara moći, to su samo predstave. Stvarne igre odvijaju se iza zavjese. Pa ko je stvarni, politički i ekonomski sponzor Vučića bio svih ovih godina?

Nije Rusija, koja je prije više od 100 godina imala savez ne sa Srbijom već sa Crnom Gorom, to je bivša njemačka kancelarka Angela Merkel. Ona je, na određen način, otvorila vrata Beograda i Rusima. Evropa je naš najveći problem, a ne Rusija - ističe naš sagovornik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.