open-navfaktor-logo
search
Sesija Kruga 99
Hadžidedić za referendum: Za nas u BiH je sada pitanje biti ili ne biti - jedna ili tri nacije
Profesor Zlatko Hadžidedić, voditelj Centra za izučavanje nacionalizma, je sva aktualna pitanja o Bosni i Hercegovini sveo na jedno a to je "Jedna ili tri nacije?".
03.10.2021. u 14:13
get url
text

Kao uvodničar današnje sesije Kruga 99 Hadžidedić je na online konferenciji za amedije pojasnio da riječ 'nacija', u ostatku svijeta ne znači ono što znači u BiH.

U ostatku svijeta, pojasnio je, nacija je nužno vezana za pojam države. Nacija se sastoji od građana, a kod nas dolazi do zabune zbog toga. Sveukupnost građana na jednoj teritoriji predstavlja naciju, ukoliko neko sebe ne smatra dijelom nacije, onda se smatra dijelom manjine. U principu svi građani se smatraju nacijom pod uvjetom da pripadaju istoj državi, da su toj državi lojalni i priznaju je kao suverenu.

U 19. stoljeću, podsjetio je Hadžidedić, stanovnici u BiH su po pisanju Ilije Garašanina, tvorca velikosrpskog projekta "Načertanija" bili Bošnjaci. On je tada pisao da "u Bosni žive Bošnjaci - muhamedanske, latinske i pravoslavne vjere", kao i to "da te Bošnjake treba nekako uvjeriti da su svi oni Srbi".

Tri pseudonacionalna identiteta

Hadžidedić je naveo i to da su nacije u 19. stoljeću bile stvarane za potrebe velikih sila, Velike Britanije i Francuske, koje su na taj način razarale druga carstva, kao što je Otomansko carstvo a kasnije i Habzburšku monarhiju.

Ono što je dobijeno sa tim je da se pravoslavci zovu Srbima, katolici Hrvatima, a da se ime Bošnjaka rezerviše samo za muslimane. Identitet bosanskih ljudi je razbijen na tri pseuodonacionalna identiteta.

Hadžidedić je mišljenja da nisu nacionalizmi "rasturili Jugoslaviju, naravno da su to uradili i određeni lideri koji su igrali na kartu nacionalizma, ali je Jugoslaviju rasturila pojava kapitalizma".

BiH se suočava s kapitalizmom 90-tih godina, tada, kako je rekao, suočavamo se i sa Lisabonskom konferencijom, kada Evropska zajednica postavlja normu, zadatak, "zadate su nam mape, da te tri nekadašnje vjerske grupe steknu vlastite teritorije i rat je vođen po tim mapama"...

- Mi smo u situaciji koja do kraja dovodi taj projekt. Za nas je sada pitanje biti ili ne biti: jedna ili tri nacije – rekao je Hadžidedić.

Jedna nacija, jedna država

Da bi smo se uklopili u norme kapitalističkog, evropskog sistema, on smatra da BiH mora biti jedna država svih Bosanaca, da to mora biti ispoštovano ukoliko će ta država da opstane.

- Unitarizam - jedna nacija jedna država! Izlaz da ovu državu učinimo jednakom ostalim evropskim državama, je nacionalna država, a jedini način na koji se većina stanovništva može izjasniti o tome je referendum na kojem ćemo se svi izjasniti da li želimo biti jedna ili tri nacije - zaključio je profesor Hadžidedić.

Predsjednik Asocijacije intelektualaca Krug 99 Adil Kulenović smatra da će tema doprinijeti odbacivanju hegemonijskih ideologija koje su uvijek fokusirane na ogoljene političke interese. I na ciljeve i tehnike ogoljene manipulacije masama radi vlastite personalne, etničke ili državne dominacije.

- Pitanje iz naslova "Jedna ili tri nacije?" je koliko teorijsko toliko i više historijski presudno za nas u BiH, za mir i stabilnost, za demokratski preporod na konceptu građanskog političkog uređenja - naglasio je Kulenović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.