open-navfaktor-logo
search
Priložio dokumentaciju
Hadžihafizbegović: Zakulisne radnje Čampare, Konakovića i onih što rade po njihovoj direktivi
Emir Hadžihafizbegović reagovao je, na kako kaže, neistinite tvrdnje zastupnika Naroda i pravde Aljoše Čampare, a koje se tiču njegove smjene s pozicije direktora Kamernog teatra 55 u Sarajevu.
30.05.2022. u 13:43
get url
text

- Naime, javnosti je poznato da se u 2021. godini polemisalo oko istog pitanja, te da je po osnovu prijave Ahmeda Imamovića pokrenut postupak utvrđivanja ispravnosti provedene procedure utvrđivanja ispunjavanja općih uslova za izbor i imenovanje mene kao direktora, obzirom da je postojala sumnja da ne ispunjavam uvijet "da nisam na funkciji u političkoj stranci" - započeo je Hadžihafizbegović.

Kako dodaje, po osnovu dostavljene prijave provedeni su postupci i dostavljena dokumentacija na adresu kako Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom tako i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, iz koje nedvojbeno proizilazi kako se radi o legitimnim postupcima i procedurama, a koji su u konačnici imali za posljedicu odbacivanje postojanja sumnje o eventualnim neregularnostima.

On je zatim naveo slijedeće činjenice u prilog:

- Upravni odbor JU Kamerni teatar 55 Sarajevo je na svojoj četvrtoj sjednici, održanoj dana 17.5.2021. godine razmatrao ispravnost imenovanja mene kao direktora Kamernog teatra 55, te je, nakon uvida u dokumentaciju u vezi s imenovanjem i izborom jednoglasno zaključio da je izbor i imenovanje direktora izvršen u skladu sa važećim zakonskim propisima i aktima Teatra, pod nadzorom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, te da u postupku nije bilo nepravilnosti, nakon čega je Vlada Kantona Sarajevo dala saglasnost Upravnom odboru za imenovanje direktora.

VEZANI TEKST - Hadžihafizbegovića smjenjuju zbog stranke, a Aleša Kurta da "uzjaše Murta", Trojkini stranački funkcioneri ne smetaju

- Dakle, Upravni odbor je provedenim postupkom odbacio postojanje svake sumnje na neispravnost provedenog postupka nakon čega sam i nastavio nesmetano obnašati funkciju.

- Nakon pozitivne odluke Upravnog odbora, pokrenuo sam i sudski postupak protiv Ahmeda Imamovića radi klevete koju je izrekao, iz razloga kako se takvim osobama ne bi dozvolilo dalje negativno djelovanje po naše društvo.

- Nakon navedenog, dolazimo do ključne stvari koja potvrđuje laži i manipulacije Aljoše Čampare, i pokušavanje neprincipijelnog uvlačenja u cjelokupnu priču šefa Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Erdoana Kafedžića, koji revnosno obavlja svoj posao kao šef Ureda, i isti nije legitiman za pokretanje postupka bilo čije smjene.

- Čampara je, očigledno neupućen, dao prvi odgovor koji mu je pao na pamet jer svako ko pročita izvještaj, i vidi aktivnosti teatra, neko ko zaista prati materijale koji mu se dostave uz poziv sjednici, postidio bi se da glasa protiv Izvještaja o radu Teatra koji, u posljednjih pet godina, je imao 18 premijera i odigrao više od 700 predstava, koje je pogledalo oko 120 hiljada ljudi, što na matičnoj sceni, što na gostovanjima po zemlji, regionu i inostranstvu, Teatra koji sa svakog festivala donese nagrade... Nisu to nagrade samo Teatra, već i nagrade resornog ministarstva pa i Kantona Sarajevo pod čijim imenom i djeluje...

- Ne tako davno, i to 08.07.2021. godine, netom poslije spornog imenovanja, ista vlada, ista skupština, opet Izvještaj o radu JU Kamerni teatar 55 Sarajevo s Emirom Hadžihafizbegovićem kao direktorom..., ali tog puta ta ista Vlada, na 24. sjednici održanoj dana 20.5.2021. godine, donosi Zaključak, broj: 02-04-21805-8/21 kojim se prihvata Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JU Kamerni teatar 55 Sarajevo, dok ista Skupština na svojoj 38. sjednici, održanoj dana 08.7.2021. godine usvaja naprijed navedeni Izvještaj o radu Kamernog teatra 55.

- Ako sam ja kao direktor bio u sukobu interesa, s obzirom na dopise Ureda za borbu protiv  korupcije, postavlja se legitimno pitanje, kako je onda naprijed navedeni izvještaj mogao biti usvojen? Šta se promijenilo od jula 2021. godine do danas?

- Jasno je kako se radi o očitoj manipulaciji i zakulisnim igrama Aljoše Čampare, Dine Konakovića i ostalih njima podređenih zastupnika koji glasaju po direktivi šefova partija čije primarno djelovanje jeste prebacivanje odgovornosti na druge.

- Pitanje smjene direktora ustanove je predmet drugog postupka, za razliku usvajanja Izvještaja o radu ustanova, što bi Čampari, kao iskusnom pravniku, trebalo biti poznato.

{$galerijaFotografija}

- Korištenje ovlasti za neusvajanje Izvještaja o radu je očit primjer legitimnosti mog imenovanja i nemogućnosti drugačije smjene osim smišljenog neusvajanja Izvještaja.

- Mogu samo još dodati da se u konkretnom radi o klasičnom primjeru zloupotrebe položaja i ovlasti poslanika i upotrijebit ću sva zakonska sredstva da dokažem da ne samo da nisam u sukobu interesa već da je nada mnom provedena tiranija kakva se u kulturnim institucijama u Sarajevu ne pamti od kraja agresije na Bosnu i Hercegovinu.

- Obzirom da je Premijer Kantona Sarajevo dao izjavu kako nema nedodirljivih, toplo mu preporučujem da još jednom izanalizira način i postupke kojima je izvršena brutalna povreda zakonskih procedura i da obustavi ovakvu odluku, da ne bi ostalo da nisam upozorio i Premijera Kantona Sarajevo i direktora Ureda za borbu protiv korupcije i šefove vladajućih partija na kulturni aparthejd i diktaturu od gore navedenih lica.

VEZANI TEKST - SDA: Smjenom Kurta i Hadžihafizbegovića "Trojka" prikriva svoj nerad i afere

- Također, apelujem na ministra kulture i sporta gosp. Samira Avdića da još jednom pregleda svu dokumentaciju oko ovog slučaja.

- Kamerni teatar 55 je trenutno na gostovanju u Zagrebu, jer smo u pomen bijelih traka u Prijedoru, odigrali predstavu Schindlerov lift. Bila je to još jedna sjajna prezentacija najboljeg ansambla i Teatra u regiji.

- U četvrtak, 02.6.2022. godine, Kamerni teatar 55 će napraviti press konferenciju na kojoj će dodatno iznijeti argumente oko nezakonitog djelovanja Skupštine Kantona Sarajevo.

- Također, ovom prilikom želim naglasiti da zloupotrebom svojih položaja političari iz Kantona Sarajevo nisu samo povrijedili moja prava, nego su doveli u pitanje sam rad Teatra pred kojim su Festivali, nove premijere i međunarodna gostovanja.

 Emir Hadžihafizbegović
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.