open-navfaktor-logo
search
Dvostruki aršini
Hadžihafizbegovića smjenjuju zbog stranke, a Aleša Kurta da "uzjaše Murta", Trojkini stranački funkcioneri ne smetaju
Emir Hadžihafizbegović mogao bi biti smijenjen s pozicije direktora Kamernog teatra 55 u Sarajevu, a kao razlog njegove smjene spominje se njegova funkcija kao člana Predsjedništva SDA.
27.05.2022. u 15:15
get url
text

Također, spominje se njegova smjena i iz razloga što je izvještaj Kamernog teatra 55 "oboren" u Skupštini Kantona Sarajevo. Ista je situacija i sa Alešom Kurtom, direktorom Sarajevskog ratnog teatra - SARTR. Naime, ni SARTR nije dobio pozitivnu ocjenu u Skupštini. 

U vezi sa zamjerkama na Hadžihafizbegovićev račun i njegovom funkcijom u Predsjedništvu SDA, tražili smo pojašnjenje Erduana Kafedžića, direktora Ureda za borbu protiv korupcije pri Vladi Kantona Sarajevo. 

Kafedžić je dostavio premijeru KS Edinu Forti informacije u kojima se navodi da postoji sumja da je Hadžihafizbegović ne ispunjava sve zahtjeve konkursa, te da se krši član 5. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije BiH.

- Vršeći provjere po zaprimljenoj prijavi o navedenim nepravilnostima, Ured je došao do informacije da je Emir Hadžihafizbegović sredinom 2020. godine imenovan na poziciju direktora Javne ustanove Kamerni teatar 55, pri čemu postoji sumnja da imenovani ne ispunjava jedan od posebnih uvjeta propisanih konkursom, tj. da "nije na funkciji u političkoj stranci u smislu člana 5. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije BiH" - napisao je.

Tumačenje Zakona 

Kafedžić za Faktor kaže da "nema jače funkcije od člana Predsjedništva neke stranke".

- U konkursu za radno mjesto je jasno pisalo da osoba koja aplicira ne smije biti na funkciji u političkoj stranci. Emir Hadžihafizbegović je u trenutku apliciranja bio član Predsjedništva SDA. Ovo je jedno od 14 spornih imenovanja koje je Ured detektovao - kazao nam je Kafedžić. 

O ovome je danas za N1 govorio i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara.

- Za Hadžihafizbegovića je Ured za borbu protiv korupcije napisao dopis da on mora biti smijenjen sa pozicije jer je lažno prijavio da nije član političke stranke - kazao je Čampara, koji je nadalje tumačio:

- U Zakonu piše da neko ko je na izvršnim pozicijama u sklopu određene partije ne može obnašati ovakve funkcije. Glasao sam kako sam glasao jer je Ured za borbu protiv korupcije konstatovao, napisao i poslao dopis da dotični ne može obnašati funkciju jer je član Predsjedništva SDA - kazao je Čampara.

Prema Čamparinom tumačenju, gdje govori o tome da neko ne može biti ni član stranke, to bi značilo da gotovo niti jedan direktor ne ispunjava uvjete u skladu sa spomenutim zakonom. Primjera radi, Amar Dovadžija (NiP), direktor Javnog preduzeća "Studentski centar" Sarajevo, ne bi mogao biti imenovan za direktora.

VEZANI TEKST - Kad "Trojka" imenuje, mandati su kratkog vijeka: Ko bi mogao biti smijenjen zbog nezakonitosti?

 

No prema Kafedžićevom tumačenju, članovi stranaka koji su na funkciji u stranci ne bi mogli biti direktori u javnim preduzećima što, kako nam je na upit pojasnio, podrazumijeva i glavne odbore stranaka, kao i organe stranaka na nižim nivoima. 

Tako se, primjera radi, može postaviti i pitanje imenovanja Tomislava Martinovića, koji je član Predsjedništva KO SDP-a Sarajevo, za direktora Službe za zapošljavanje KS, dok je članica GO SDP-a Jelena Pekić direktorica Direkcije za robne rezerve KS.

Ured za borbu protiv korupcije KS još prošle godine je uputio inicijativu Vladi KS za utvrđivanje odgovornosti i smjenu i za Emira Hadžihafizbegovića zbog obnašanja funkcije u stranci. Pitanje je aktuelizirano godinu poslije.

Dopis objavili Trojkini režimski mediji 

Skupština Kantona Sarajevo oborila je izvještaj Karmenog Teatra 55, a Hadžihafizbegović u svom saopćenju kaže da je on razlog toga, te da je "on osoba koja smeta".

- Uvaženi zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo, vi koji ste glasali protiv izvještaja Kamernog teatra 55. S obzirom na to da je iz vašeg glasanja sasvim izvjesno da sam ja osoba koja vam smeta, bez ikakvog sarkazma, ironije i cinizma dajem vam svoju riječ da ću se koliko sutra povući sa mjesta direktora i prepustiti to nekome vašem. Ali sigurno neću dozvoliti da ostane administrativni i skupštinski trag o tome kako je Kamerni teatar 55 radio loše.

Kamerni teatar 55 veći je od svakog direktora i skupštinskog zastupnika koji gaji personalni animozitet prema meni. Duboko vjerujem da mi nećete zabraniti i da glumim. Preda mnom je mnogo umjetničkih izazova koji me čekaju u narednom periodu. P. S.: Također, ovim putem dajemo veliku podršku SARTR-u i direktoru Alešu Kurtu koji je također meta teatarskih neznalica i zakržljalih kulturnih psihologija - stoji u reagiranju Hadžihafizbegovića.

Iz Karmenog teatra ovaj slučaj su nazvali "kulturološkim aparthejdom i civlizacijskim mrakom izraženim u Skupštini Kantona Sarajevo".

- Mi smo sa svoje strane uradili ne samo ono što se od nas očekivalo, nego smo ta očekivanja višestruko premašili i podigli ljestvicu tako visoko da nam većina regionalnih teatara ne može parirati. Čudno je to kako je naš izvještaj sasvim regularno prošao u Ministarstvu finansija KS i glasanje za usvajanje izvještaja bila je samo formalnost u Skupštini Kantona Sarajevo. A vi, dame i gospodo iz skupštinskih klupa, svojim izborom da nam ne usvojite izvještaj o radu, pokazali ste koliko temeljno ne pratite naš rad, ne poznajete šta je Kamerni teatar 55 i koliko odluke, kada su kultura i njene institucije u pitanju, zasnivate prvenstveno i jedino na jeftinom političkom mešetarenju - navodi se, između ostalog, u saopćenju kojeg potpisuje Kolektiv Kamernog teatra 55. 

"U najmanju ruku bolesno"

Aleš Kurt, direktor SARTR-a, koji bi također mogao biti smijenjen, kazao je da se "ovdje se radi o zloupotrebi vlasti u cilju političke odmazde iz nekih privatnih razloga".

- Kako je ministar kulture Samir Avdić to formulirao: "Legitimna volja demokratski izabrane većine". Ta volja je predstavljena kroz tačno osam osoba koje su glasale za obaranje našeg izvještaja. To je pokušaj rušenja integriteta jednog od najznačajnijih teatara u BiH i van nje. SARTR predstavlja kao teatar puno više nego što ta lica uopće mogu pojmiti. O nama se može puno toga reći, a o agresiji na SARTR će se još govoriti. Svakako obilježavamo 30 godina kulturnog otpora fašizmu i agresiji, i taj otpor se neće zaustaviti neprihvatanjem nekog izvještaja - kazao je Kurt za N1.

Smatra da te osobe nisu kompetentne i obrazovane da mogu da ocjenjuju rad SARTR-a.

- Većinu njih nikada nisam vidio u teatru, niti na bilo kom drugom kulturnom događaju. Trebalo bi napraviti test šta su ti ljudi u životu (računajući i osnovnu školu) pročitali, gledali ili slušali. Rezultati bi bili groteskni. Moram priznati da me podsjećaju pomalo na naciste koji su spaljivali knjige, a da nijednu od njih nisu pročitali. Ovi ne moraju spaljivati, imaju administrativna sredstva, ruke za glasanje (koje povremeno prodaju ili kupuju), i volju. Pokušati napasti integritet Sarajevskog ratnog teatra koji upravo obilježava 30 godina nevjerovatnog postojanja, i blatiti ugled institucije i svih nas koji smo radili da ona bude danas ono što jeste, u najmanju ruku je bolesno - poručio je Kurt.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.