open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Hadžikadić: Konaković zaboravio da njegov obraz nije i državni obraz
Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić pozvao je ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića da razmisli o tome da bi zadnjim potezima mogao ozbiljno narušiti "ovo malo ugleda koji nam je ostao u svijetu, pa i u Nizozemskoj".
15.02.2024. u 14:58
get url
text

VEZANI TEKST - Samo je Sky granica: Mediji ga prozivaju za veze sa narkokartelom, Konaković sutra odgovara na presici

- Protestna nota Ministarstva vanjskih poslova u kojoj se ministar ograđuje od svog lošeg utjecaja na imidž države koju predstavlja, bila bi razumljiva da je sastavljena ispred Ministarstva vanjskih poslova BiH, na način da ističe da eventualni loši privatni potezi ministra nemaju veze sa ministarstvom, već isključivo sa njim kao privatnim licem.

Dogodilo se upravo suprotno - diplomatski skandal. Edin Gačanin Tito je uhapšen, a dovodi se u vezu sa našim ministrom vanjskih poslova, kako javljaju nizozemski listovi kroz susret u Dubaiju i izjave samog Gačanina u sudnici - ističe Hadžikadić i dodaje:

- Ali dodatni skandal je upravo pokušaj samoodbrane tog istog ministra na način da poistovjećuje svoje propuste sa propustima države, pa objavu takvih informacija, biva drži štetnom po Bosnu i Hercegovinu. Dakle, nisu njegovi potezi štetni, nego činjenica da su objavljeni u javnosti.

Ministar vanjskih poslova, dodao je Hadžikadić, vjerovatno ne razumije "da iza objavljene informacije stoje novinari koji su svuda u modernom svijetu zaštićeni, jer govore istinu korisnu za sve?"

- Naravno, ovo nije prvi put da u njegovom govoru i ponašanju dolazi do svojatanja državnih resursa. Nije prvi put da ne shvata da novinarstvo mora biti objektivno i nezavisno u demokratskom društvu, a ne pod utjecajem politike bilo koje političke opcije.

Poistovjećivanje vlastite dobrobiti s interesom države, sramoćenje u diplomatskim krugovima kao posljedica neznanja i nedostatka diplomatske naobrazbe i bahatost u govoru i ponašanju nisu nam bili nepoznanica prethodnih nekoliko decenija. Vidimo da se ništa nije promijenilo - naveo je Hadžikadić i dodao:

- Pozivam ministra vanjskih poslova da razmisli o tome da bi zadnjim potezima mogao ozbiljno narušiti ovo malo ugleda koji nam je ostao u svijetu, pa i u Nizozemskoj. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.