open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Hadžikadić: Nastavljamo pravnu borbu protiv rušenja ustavnopravnog poretka
Prije godinu dana predali smo krivičnu prijavu protiv zvaničnika u entitetu Republika Srpska koji su organizovali ili učestvovali u obilježavanju neustavnog praznika, "dana Republike Srpske", navodi se u saopćenju Mirsada Hadžikadića, predsjednika Platforme za progres.
09.01.2023. u 16:16
get url
text

Njihovu prijavu je Tužilaštvo ocijenilo kao neosnovanu, nakon čega su podnijeli pritužbu na takvu odluku.

- Baš pred ponovno obilježavanje istog datuma ove godine, koji simbolizira početak zla i krvoprolića koje je kasnije dovelo do genocida u Bosni i Hercegovini, dobili smo i odgovor na pritužbu koji je ponovo označen kao neosnovan. Tužilaštvo BiH neće pokrenuti istragu za ovakve radnje. Mi ćemo nastaviti pravnu borbu protiv rušenja ustavno-pravnog poretka, preostalim pravnim sredstvima - poručuje Hadžikadić.

U saopćenju se dalje navodi da ovogodišnje obilježavanje u Istočnom Sarajevu i u drugim dijelovima entiteta RS, pokazuje koliko su naše političko rukovodstvo, pravosuđe i generalno institucije države nemoćni da se bore protiv pojava i djelovanja usmjerenih protiv države.

- S jedne strane, Tužilaštvo BiH odbija našu prijavu i pokazuje da nemamo osnovni mehanizam odbrane države od neustavnog i nezakonitog djelovanja, a to je efikasno i nezavisno pravosuđe. S druge strane, politički blok stranaka pokušava formirati vlast sa onima koji, ne samo da organizuju obilježavanje ovog dana, već ruše ustavni poredak Bosne i Hercegovine svakodnevno, tokom cijele godine. Bosna i Hercegovina će opstati i postojati bez obzira na nas. Ali efikasno djelovanje i poštivanje njenih institucija, ustavnog poretka i stvaranje preduslova za bilo kakav značajniji napredak u državi, zavisi isključivo od nas - navodi Hadžikadić te dodaje:

"Oko ovih pitanja ne može i ne smije biti kompromisa. To nije 'politička zrelost' kako je danas u medijima nazivaju oni koji formiraju vlast sa rušiteljima države, već nastavak iste retrogradne politike koju živimo prethodnih nekoliko decenija".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.