open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Hadžikadić o Izbornom zakonu: Bojim se da ćemo neznanje i bahatost "Trojke" dugo skupo plaćati
Dok jedni govore da nije ništa dogovoreno i potpisano, (predsjednik SNSD-a Milorad) Dodik i (predsjednik HDZ-a Dragan) Čović uveliko potvrđuju svojim izjavama da jeste. Tako i sa ovim prijedlogom izmjena Izbornog zakona koji je predstavio HDZ. Oni su izgleda stvarni vladari države i naših sudbina, saopćio je danas predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić.
22.01.2024. u 15:13
get url
text

- Ne mislim ja ni da "probosanski" predstavnici u vlasti namjerno prave ovakve katastrofalne greške na štetu države. Čini mi se da zaista samo ne znaju i zavaravaju i sebe i nas da sa ovakvom amaterskom politikom imamo nekakvu budućnost. Bojim se da ćemo to neznanje i bahatost dugo skupo plaćati - naveo je.

Reforma Izbornog zakona je, kako ističe, neophodna, ali na način da omogućimo kreiranje istinske demokratije koja postoji u drugim modernim državama. To, naglašava, znači da su tehničke izmjene Izbornog zakona najbitnije, a to podrazumijeva:

·         da izbori tačno mjere volju građana (izborni integritet),

·         da su liste otvorene,

·         da mandat pripada izabranom dužnosniku, a ne stranci,

·         da se mandat ograniči na dva ukupna mandata,

·         da postoji mehanizam vanrednih ili prijevremenih izbora,

·         da se izborni prag ne mijenja kako bi nove ideje mogle biti predstavljene,

·         da su prava svih građana ista,

·         da se ukinu sve preferencije - redoslijed na listi nije bitan u određivanju mandata, odnosno, da se samo broj glasova uzima u obzir.

- Ovakav zakon omogućava da glasači kazne preletače, nepoštene, nesposobne i sebične. U našem je interesu da edukujemo građane i građanke, da promovišemo prave vrijednosti koje grade društvo i onda da im vjerujemo da će napraviti pravi izbor. Ja vjerujem građanima i građankama koji imaju slobodu izbora - naveo je Hadžikadić, saopćeno je iz Platforme za progres.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.