open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Hadžikadić o novinarima pod istragom: Čini mi se da nova vlast u FBiH ide Dodikovim stopama
Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić oglasio se povodom medijskih napisa o novinarima koji su pod određenom istragom zbog toga što su objavili dokumente koji ukazuju na to da je ministar rada i socijalne politike FBiH Adnan Delić htio nezakonito podijeliti 728 miliona KM određenim udruženjima bliskim stranci kojoj pripada.
23.02.2024. u 16:01
get url
text

VEZANI TEKST - Režim okom, Tužilaštvo KS skokom: Na Delićev zahtjev bi da isljeđuju novinare i zastrašuju prijavitelje korupcije!?

- Dokument koji na to upozorava je mišljenje koje je uputio ministar finansija FBiH, Toni Kraljević, koje govori o zakonskim propustima u prijedlogu raspodjele ovih sredstava. Na ulazeći u zakonitost radnji ministra Delića jer o tome ne znam dovoljno, pitam se kako je moguće da MUP Kantona Sarajevo po naredbi Tužilaštva KS (na osnovu prijave ministra Delića) poziva u svojstvu svjedoka novinare, s ciljem da saznaju iz kojih izvora su dobili ovu dokumentaciju. Prema Krivičnom zakonu FBiH, novinari su zaštićeni od ovakvih postupaka Tužilaštva i nalaze se na listi osoba koje ne mogu biti saslušane kao svjedoci u svrhu zaštite izvora informacija - napisao je Hadžikadić na svojoj Facebook stranici i dodao:

- Ovo izgleda kao ona izreka "kadija te tuži, kadija ti sudi". Još jedan pokazatelj da nova vlast radi po matrici stare. Još jedan primjer miješanja u pravosuđe. O miješanju u objektivno novinarstvo je višak i govoriti, s obzirom na to da je predsjednik NiP-a (Elmedin Konaković) već izrazio tendenciju da politika "Trojke" ovlada javnim servisom, a kao ministar vanjskih poslova je pokušao utjecati na strane novinare.

Objektivno i nezavisno novinarstvo, kao i pravosuđe, uvjet su početka napretka države i bilo kakve promjene. Čini mi se da nova vlast ide Dodikovim stopama da zabrani bilo kakvo slobodno razmišljanje u entitetu u kojem oni imaju vlast. Moja puna podrška svim novinarima koji trpe posljedice zbog toga što rade svoj posao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.